Ислямистите печелят изборите в Египет

Ислямистите печелят изборите в Египет
Партията на салафитите „Ал Нур“ и Партията на свободата и справедливостта (учредена от движението „Мюсюлмански братя“) печелят около 71% от гласовете на изборите за долната камара на парламента в Египет. Снимка: msnbc.msn.com
A A+ A++ A

Ислямистки партии печелят доверието на 71% от гласоподавателите в Египет, сочат предварителните резултати от преброяването.

Партията на салафитите „Ал Нур“ и Партията на свободата и справедливостта (учредена от движението „Мюсюлмански братя“) печелят около 71% от гласовете на изборите за долната камара на парламента в Египет, съобщи bTV, позовавайки се на местната преса.

Ако това разпределение се запази без особени изменения, Партията на свободата и справедливостта ще получи 233 места в 498-местната законодателна палата, а по-радикалната салафитска партия ще вкара в събранието 121 депутати.

Най-старата либерална партия в страната „Ал Уафд“ ще бъде с 43 депутати, а в дъното на „класирането“ остават светските партии „Ал Кутля“ с 39 места и „Ал Адл“ с 5 места.

В камарата ще има и 17 независими депутати.  В новия парламент ще членуват общо шестима народни представители от християнското малцинство.

Това са първите египетски парламентарни избори след оставката на президента Хосни Мубарак и разпускането на двете камари на законодателния орган в страната, последвали масовите антиправителствени протести.

Те се проведоха по сложна система на три етапа, всеки от който имаше по два тура. Вторият тур на последния етап се състоя на 10–11 януари в 9 от 27-те египетски провинции.

#„Мюсюлмански братя“ #Партията на свободата и справедливостта #ислямисти #избори #Египет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници