Български алпинист оцелял по чудо в терористичен акт в Пакистан

Български алпинист оцелял по чудо в терористичен акт в Пакистан
На 22 юни вечерта въоръжени мъже, облечени в униформи на Граничната полиция (Frontier Constabulary) – полувоенно формирование, патрулиращо в отдалечените райони на провинцията Гилгит-Балтистан, нападнали първия лагер. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Младият русенски алпинист Иван Томов е оцелял по чудо при терористична атака на талибани в Северен Пакистан, съобщава БГНЕС.

Томов е бил единственият българин в международната експедиция, която трябвало да изкачи планинския връх Нанга Парбат, наричан „Планината на смъртта“ заради многобройните жертви при покоряването му.

Мястото отново се превърнало в район на смъртта, но заради терористи.

Председателят на спелеоклуб „Приста“ - Русе, Сашо Попов потвърди информацията за съдбата на русенеца.

Попов обясни, че алпинистът е имал късмета да бъде във втория базов лагер на експедицията.

На 22 юни вечерта въоръжени мъже, облечени в униформи на Граничната полиция (Frontier Constabulary) – полувоенно формирование, патрулиращо в отдалечените райони на провинцията Гилгит-Балтистан, нападнали първия лагер.

Те пребили и завързали пакистанците, обслужващи базовия лагер, като убили един от тях, защото бил сунит.

След това нападателите започнали да стрелят по всички чужденци. Убити са трима китайци, петима украинци, руснак и пакистанец.

По-голямата част от алпинистите се намирали в района на втория лагер и това спасило живота им.

Общо около 50 души от различни държави участвали в няколко експедиции, които възнамерявали да атакуват върха от запад по Диамирската стена. От експедицията, в която е българинът, засега няма връзка единствено с Ернестас Марксайтис от Литва.

Телата на убитите алпинисти са прехвърлени с военен вертолет до авиационната база в Гилгит, откъдето ще бъдат превозени до Исламабад.

Това е първият случай на нападение срещу алпинисти или туристи в този район, който се смяташе за един от най-спокойните и най-безопасните в Пакистан.

#Пакистан #алпинисти #терористи #Иван Томов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници