Почина милиардерът Марк Рич

Почина милиардерът Марк Рич
Известният американски бизнесмен и милиардер Марк Рич почина днес в Швейцария на 78-годишна възраст, съобщи Ройтерс.
A A+ A++ A

Известният американски бизнесмен и милиардер Марк Рич почина днес в Швейцария на 78-годишна възраст, съобщи Ройтерс.

Според лекарското заключение смъртта на основателя на известната компания „Гленкор Интернешънъл“ е настъпила след получен инсулт. Преди години Марк Рич бе осъден за данъчни перстъпления в САЩ, но президентът Бил Клинтън го помилва в последния ден от присъствието си в Белия дом. Оттогава милиардерът живее в Швейцария и оттам ръководи бизнеса си.

Рич бе и един от най-големите търговци и прекупвачи на зърнения пазар, който имаше филиали на своята фирма в почти всички европейски страни, в това число и в България.

Кой е Марк Рич и каква е връзката му с България?

Милиардерът Марк Рич е наричан е Ел Матадор заради убийствения си инстинкт. Търгувал е с всички така наречени „лоши държави“ - Южна Африка по време на апартейда, Иран по време на заложническата криза, както и Ирак, Куба и Либия. Има къщи в Испания и Швейцария. На международния пазар за борсови стоки Марк Рич е легенда. Основава Marc Rich + Co. през 1974 г., чрез която осъществява връзки с диктаторски режими като Иран, където през 80-те години е близък с аятолах Хомейни въпреки еврейския си произход.

Иранския петрол продава на Израел. Твърди се, че е бил подкрепян от „Мосад“. През 1983 г. е обвинен от щатската прокуратура в данъчни измами и незаконна търговия с Иран. В един момент е в списъка на десетте най-търсени лица от ФБР. През 1994 г. продава мажоритарния си дял в Marc Rich + Co на протежетата си и компанията се превръща в Glencore.

Помилван е от президента Бил Клинтън в последния ден от мандата му през 2001 г. Американските медии твърдят, че пред Клинтън са лобирали висши политици на Израел, както и испанският крал Хуан Карлос.

Марк Рич става известен в началото на 90-те години и в България. Marc Rich + Co доставя петрол на „Плама“ и „Нефтохим“, платени със заем от Световната банка. Компанията печели като посредник между казахстанска компания и България. Избухва скандал, тъй като не се знае кой ще връща заема.

Първоначално това е „Химимпорт“, която оперира с парите, внася петрол и го продава на „Нефтохим“ и „Плама“, които го преработват. По-късно става ясно, че е подписан анекс, според който длъжници се оказват „Плама“ и „Нефтохим“. Разследването се точи с години.

Името на бизнесмена е забъркано и по време на зърнената криза през 1995 г. Glencore се свързва с Комбината за цветни метали в Пловдив - „Балко интернешънъл“, която получава изключителните права за целия внос на пшеница в България чрез бартера за внос на жито срещу износ на горива за Сърбия.

Сега Glencore продължава да има търговско представителство в България.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници