iPhone губи позиции в Западна Европа

iPhone губи позиции в Западна Европа
A A+ A++ A

Според информация на IDC общите доставки на телефони в Западна Европа през първото тримесечие на годината са спаднали с 4,2% до 43,6 милиона броя. Продължава спадът при обикновените телефони, обемите на чиито доставки са се редуцирали с 31% до 12 милиона броя, но и смартфоните не са се представили много добре. Техните доставки са се увеличили само с 12% до 31,6 милиона броя, което е най-малкият ръст, откакто IDC започва да измерва пазара на телефони през 2004 година.

Като причина за забавените продажби на смартфони се посочват икономическите условия в Западна Европа и намалелите свободни средства на потребителите. В допълнение, и операторите са намалили своите субсидии и в резултат клиентите остават със старите си телефони по-дълго време. Освен това в Западна Европа се достига и точка на насищане по отношение на разпространението на смартфони, а хората обръщат внимание на по-евтини модели, което се отразява на печалбите на производителите.

IDC посочва, че пазарът на смартфони навлиза в своята втора фаза. Докато в първата движеща сила за покупките са били потребители, търсещи премиум възможности и производителност и са били готови да платят премиум цена, сега продажбите ще се ръководят от потребители, които нямат нужда от смартфон, но искат да сменят стария си обикновен телефон, а в магазините се предлагат умни устройства и на съвсем достъпни цени.

По отношение на мобилните операционни системи Android продължава да доминира западноевропейския пазар с 21,9 милиона устройства за периода или пазарен дял от 69% при 55% преди година. В същото време iOS продължава да губи позиции и пазарният му дял е намалял за година от 25% на 20%. На трето място се нарежда Windows Phone, като платформата е увеличила пазарния си дял от 4% на 6%.

http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUK24197413

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници