Турция обяви общонационален траур

Турция обяви общонационален траур
В Турция бе обявен общонационален траур по повод смъртта на Рауф Денкташ, лидера на кипърските турци. Снимка: news24.com
A A+ A++ A

В Турция бе обявен общонационален траур по повод смъртта на Рауф Денкташ, лидера на кипърските турци.

В Турция бе обявен общонационален траур във връзка с кончината на Рауф Денкташ, лидера на кипърските турци и основател на едностранно признатата от Турция Севернокипърска турска република и неин пръв президент, предаде БНР.

Рауф Денкташ почина в петък вечерта на 87-годишна възраст. Националните флагове в цялата страна и в турските дипломатическите представителства в чужбина се спуснаха наполовина вчера и ще останат така до края на деня на погребението на Рауф Денкташ.

В официалните учреждения и в посолствата са разкрити книги за съболезнования.
Милиони турци скърбят за Рауф Денкташ, когото почитат като национален герой. На много места се организират траурни инициативи, поклонения.

Турските лидери изразиха дълбоко съжаление за смъртта на кипърския турски лидер.
„Кончината на Рауф Денкташ е непоправима загуба не само за кипърските турци, но и за турската нация. Нашият народ загуби един истински герой“, заяви турският президент Абдуллах Гюл.

Премиерът Реджеп Ердоган заяви, че делото и идеалите, за които отдаде живота си Рауф Денкташ, ще продължат да живеят, както и че турският народ от сърце споделя скръбта на кипърските си братя.

Съболезнователни послания изразиха политически лидери, министри, бизнесмени, академици, представители на обществено-политическите среди в Турция.

Високопоставена делегация от Турция ще присъства на погребението на Рауф Денкташ, което ще бъде в турската част на остров Кипър и ще бъде съпроводено с военни почести като за национален герой.

#Рауф Денкташ #Кипър #Турция #траур #Абдуллах Гюл #президент #Реджеп Ердоган #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници