Нов шпионски скандал разтресе САЩ

Нов шпионски скандал разтресе САЩ
Ген. Джеймс Картрайт
A A+ A++ A

Генерал Джеймс Картрайт, бившият втори по ранг военен в САЩ, е замесен в разследване на Министерството на правосъдието в САЩ за изтичане на важни секретни данни, съобщи телевизия Ен Би Си. Данните са свързани с тайна американска кибератака срещу ирански ядрени обекти, пише Стандартнюз.

63-годишният Картрайт, заемал поста заместник-шеф на Обединения комитет на началник-щабовете в САЩ (2007-2011), е получил официално писмо, че е следствен по обвинение в изтичане на информация за масирана кибератака срещу ирански ядрени обекти с помощта на вируса Stuxnet. Наред с него по това дело заподозрени са още осем души.

Кибератака е била проведена с вирус win32/Stuxnet, открит от експерта Сергей Уласен през юни 2010 г. Според една от версиите вирусът е бил разработен от спецслужбите на Израел и САЩ с цел атакуване на иранския ядрен проект.

През 2012 г. бе съобщено за операция под кодовото название „Олимпиада“, започната още по времето на Джордж Буш-младши и продължена през мандата на сегашния президент Барак Обама.

Източникът за изтичането на информация за вируса Stuxnet първоначално бе търсен сред служителите в администрацията на Обама. Бидейки негов съветник, Картрайт попадна в полезрението на следователите от ФБР в края на 2012 г.

Генерал Картрайт е бил 35 години военен летец, има медицинско образование. През 1983 г., 6 години след като завършва и профилирани военни курсове, той е определен от Асоциацията на морската авиация за „изявен летец на транспортната авиация“. На поста зам.-председател на Обединения комитет на началник щабовете Картрайт е назначен през август 2007 г. Напуска военна служба през август 2011 г.

След скандала с Едуард Сноудън това е вторият случай от последните седмици, свързан с разгласяване на държавни тайни на САЩ.

#САЩ #военен #секретни данни #кибератака

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници