Протестите се преместиха от Истанбул в Анкара

Протестите се преместиха от Истанбул в Анкара
В Анкара четирима души са арестувани за подстрекаване на протестите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Антиправителствените протести в Истанбул, които започнаха на 31 май за опазването на парка Гези, тези дни стихнаха, но в столицата Анкара почти не минава денонощие без протести, предаде БНР.

В Анкара четирима души са арестувани за подстрекаване на протестите.

В четвъртък вечерта в квартала Дикмен, голям жилищен район в централната част на столицата, стотици души са участвали в демонстрация срещу консервативно-ислямисткото правителство на премиера Реджеп Ердоган.

Демострантите скандирали антиправителствени лозунги, настоявали за наказване на виновните за полицейските насилия срещу протестиращите, съобщиха турски медии.

Протестиращите издигнали барикади и блокирали движението. Силите за борба срещу безредиците са използвали сълзотворен газ и водни струи, за да разпръснат демонстрантите. Сблъсъците продължили до късно през нощта. Не се съобщава какъв е броят на ранените. Четирима души са били арестувани за подстрекаване на протестите.

Във връзка с антиправителствените протести са завишени пълномощията на валиите - областни управители при обществени безредици.

С протокол на правителството се дава право на валиите да използват и редовна армия при потушаване на безредиците, ако не са достатъчни полицията и силите от вътрешните войски, които са на подчинение на вътрешното министерство.

#Турция #Истанбул #Гези #Анкара #Реджеп Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници