Станишев: Въпреки протестите парламентът показа воля да работи за гражданите

Станишев: Въпреки протестите парламентът показа воля да работи за гражданите
Станишев е категоричен, че парламентът продължава да работи в полза на гражданите. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

„Поводът за декларацията е работата на българския парламент, неговата законодателна дейност в ситуация, която е доста необичайна за работата на парламента. Свидетели сме на граждански протести през последните дни, на опитите тези протести да бъдат яхнати от политически, икономически, корпоративни цели. Въпреки тази среда българският парламент показа волята да работи в интерес на гражданите“.

Това съобщи председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев в декларация от името на парламентарната група в петък, цитирана от агенция „Фокус“.

„По време на кампанията за изборите Коалиция за България пое ясни ангажименти към българските избиратели – да се работи в интерес на хората, техните интереси да се защитават, дори когато става дума за натиск и орязване на много частни корпоративни интереси с много мощ. Работата на парламента през тази седмица ясно доказва решимостта ангажиментите, които са поети, да бъдат изпълнявани. Най-важното доказателство за това са приетите промени в Закона за енергетиката“, каза Сергей Станишев.

„Без промените в Закона за енергетиката, без решението, което позволява те да влязат в действие своевременно, от 1 юли хората щяха да плащат сметки с близо 20% по-високи. Задавам въпроса към тези, които бойкотират заседанията& това ли искате – от 1 юли българите да бъдат още по-затруднени за плащането на сметките?“, попита Сергей Станишев.

„Това означава спестяване на близо 200 милиона лева годишно, да отпадат добавките по такса „пренос“, пада таксата зелена енергия, кафява енергия. Това е в интерес на потребителите. Въвежда се условието заводските централи да продават на преференциални цени енергия само след като използват производството първо за свои нужди, а не да произвеждат скъпа електроенергия и да купуват за себе си евтина“, добави той.

„Важно беше отпадането на данък „колиба“. Това е циничен закон, приет от ГЕРБ, когато бедните граждани трябваше да плащат данък за своите сгради. Защита на българските лекари и учители от насилие, на което в последните години ставахме свидетели. С промените в Наказателния кодекс насилието срещу учители и лекари ще бъде тежко законодателно наказуемо. Ще продължим по този път в диалог с всички граждани“, каза още Сергей Станишев.

#Сергей Станишев #ГЕРБ #протест парламент #Коалиция за България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници