Военните части в Турция могат да бъдат използвани за опазване на обществения ред

Военните части в Турция могат да бъдат използвани за опазване на обществения ред
В случаите, когато военните части изпълняват дадена задача заедно с полицията, командването на операцията ще се извършва от най-старшия командир във военното формирование. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Военните части в Турция вече ще могат да бъдат използвани за потушаване на масови безредици и протести, както и за опазване на обществения ред, съобщава телевизия NTV, предава „Фокус".

Валиите ще имат право да извикват за целта военни части, като за целта е подписан специален протокол за взаимодействие между МВР и Генералния щаб.

Той отменя подобен протокол, подписан през 2010 г., и увеличава дадените правомощия на валиите за действия при масови обществени вълнения. Съгласно промените освен жандармерийски части и подразделения, валиите вече ще могат да се обръщат за съдействие и директно към командирите на войскови формирования в района.

В протокола се уточнява, че това искане на валиите трябва да бъде оформено писмено. В крайни случаи, когато обстановката изисква незабавни действия, те ще могат да отправят и устно искане, което в срок от 24 часа трябва да бъде оформено писмено и изпратено до съответната военна част.

В срока на изпълнение на подобна гражданска мисия от военните, вземането под внимание на мнението на командира на съответното военно формирование, ще става само по преценка на валията.

Цялостната координация и взаимодействие между досегашните „конвенционални" сили – полицията и жандармерията и извиканите военни формирования ще се извършва от валията.

В случаите, когато военните части изпълняват дадена задача заедно с полицията, командването на операцията ще се извършва от най-старшия командир във военното формирование.

#Турция #военни #протести #обществен ред

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници