Проф. Светослав Ставрев: Протестите са безрезултатни

Проф. Светослав Ставрев: Протестите са безрезултатни
Проф. Ставрев изтъкна, че в тези протести се натрупва много омраза, непримиримост и истерия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Така нареченият мирен преход 1990-2013 г. наистина свърши. Свърши с това, че старата комунистическа система и нейните елити се трансформираха успешно в мафиотско-олигархичен капитализъм с нови квазидемократични елити. Това вече стана и оттук нататък някои хора, които са печелившите от този преход, считат, че и да има протести, те ще се разсейват, ще се разцентроват и те ще продължат да си управляват во веки веков, заяви  проф. Светослав Ставрев в интервю за БНР.

Проф. Ставрев изтъкна, че в тези протести се натрупва много омраза, непримиримост и истерия. Това не вещае никакви мирни дни за така наречените победили, както те се считат в момента, добави той.

"Ние нямаме елити и лидери, а имаме управляващи елити. Нямаме такива истински елити, които винаги са контраелити на управляващите, защото нашата интелигенция е много слабо влиятелна. Тя е такава, защото е подкупна, политически свръх активна на моменти, но с партизанска насоченост в услуга на силните на деня. Тя е идеологически късогледа и кръвогледа. Тя няма устойчиви предпочитания по ценностни критерии. Затова и тя не знае какво е ляво, какво е дясно", коментира той.

Ставрев смята, че протестиращите не знаят точно за какво са: Нашите протестиращи срещу онова, което не се променя, не мръдват на сантиметър в концептуален, в истински политически и в мисловен план. Те са все недоволни, знаят горе-долу от какво, обаче идея си нямат какво да се направи. Затова идват услужливите хора от управляващите и от органите на сигурността, които заместват липсата на акъл и в края на краищата обезобразяват протестите и затова сега на управляващите много им пука от тях, защото знаят, че това тяло с емоция, но без глава.

Според Светослав Ставрев отсега нататък има две продължения на нещата. Едното е да продължи агонията, в която статуквото ще се отбранява с всички сили срещу гражданското общество. И така – избори, протести, пак избори, пак протести и така. Вторият вариант е на някой от влиятелните сили в това общество да му писне и да сложи под контрол т.нар. демокрация и завършим прехода, който от половин година се прави в България - и ще бъде завършена мафиотизация.

Професорът е на мнение, че протестите у нас са безрезултатни.

#протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници