Лондон към Берлин: Подслушваме законно

Лондон към Берлин: Подслушваме законно
Британският първи дипломат Уилям Хейг уверил германския си колега Гидо Вестервеле, че правителствената програма за подслушване "Темпора" е напълно законна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Британската програма "Темпора" за подслушване на електронните комуникации е действала законно, това заяви британският министър на външните работи Уилям Хейг на своя германски колега Гидо Вестервеле, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

В телефонен разговор с Вестервеле британският първи дипломат го уверил, че програмата е "в унисон с националните и международните закони".

Германският външен министър от своя страна е подчертал по време на разговора си с Хейг, че според Берлин в такива правителствени програми "трябва да се търси точното равновесие между интересите в сферата на сигурността и защитата на частния интерес".

Според документите, разкрити от бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън, чрез "Темпора" британските служби са имали достъп до оптични кабели, който им е давал възможност да проследяват комуникациите в световен мащаб.

Тези разкрития предизвикаха гнева на Германия.

В събота германският правосъден министър Сабине Лойтойсер-Шаренбергер описа "Темпора“ като "катастрофа, ако е вярно“, а Томас Оперман от опозиционната Социалдемокрактическа партия описа разкритията като "сценарий по Оруел“.

#Уилям Хейг #Гидо Вестервеле #Германия #Великобритания #подслушване #Едуард Сноудън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници