Ден 15: Управляващите не отстъпват, протестът отговори с море от хора по улиците

Ден 15: Управляващите не отстъпват, протестът отговори с море от хора по улиците
A A+ A++ A

За 15-ти пореден ден хиляди протестиращи граждани тръгнаха на митинг-шествие срещу управлението на кабинета „Орешарски" по столичните улици. Те изпълниха като море булевардите и площадите на София. Някои от протестиращите споделят, че са изнервени от факта, че управляващите отказват да подадат оставка и „демонстрират изключителна наглост". Въпреки това гражданите са категорични, че ще протестът трябва да запази мирния си характер. Много хора отново са дошли с децата си, предаде Дарик.

Според полицията към 20 ч на площада е имало около 4500 души. Традиционно пред сградата на Министерски съвет се чуваха силни освирквания, викове „Оставка" и „Мафия". Протестиращи инсценираха погребение - на облицован в черно ковчег те бяха поставили тебелки с имената на партиите, които са били представени в парламента в последните години.

Друг протестиращ пък беше маскиран като лидера на "Атака" Волен Сидеров. Младежът беше облечен в усмирителна риза и подвикваше на хората около себе си, че са лумпени и терористи. На площада се събираха подписи за сваляне на имунитета на Сидеров, много протестиращи се подписаха.

Въпреки че протестиращите бяха възмутени от поведението, което демонстрира Сидеров в последните дни, те бяха категорични, че ще продължат да игнорират лидера на „Атака". Шествието и тази вече подмина централата на партията.

Докато хората се събираха да изразят недоволството си срещу кабинета, пред НДК се проведе контрапротест. Стотина души се събраха, за да подкрепят правителството. Те призоваха да се дадат поне 100 дни на кабинета, за да може да промени Изборния кодекс и да въведе поне част от набелязаните мерки.

След това морето от хора тръгна по обичайния вече маршрут покрай Народното събрание, през Орлов мост и НДК, обратно до площадите пред Министерски съвет и парламента. Хилядното множество огласи центъра на София със скандирания “Мафия”. “Оставка”, “Червени боклуци”, "Долу БСП" и “Долу ДПС”. 
Поред бяха освиркани централите на ГЕРБ, БСП и ДПС.

В Пловдив над 1000 протестиращи отново блокираха ж.п. линията на Централна гара, предаде "Фокус". На гарата протестиращите играха фризби. Чуваха се скандирания "Оставка", "Червени боклуци ", "Мафия" и др. Преди това протестът отново блокира централни улици в града под тепетата.

Протести имаше още в Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен и други градове в страната.

#протест парламент #правителство #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници