Ден 17 - протестите не спират, въпреки пороите

Ден 17 - протестите не спират, въпреки пороите
A A+ A++ A

Въпреки поройните дъждове, изсипали се днес над цялата страна, протестите срещу правителството на Пламен Орешарски и новата Тройна коалиция не стихват. Хиляди излязоха с чадъри и дъждобрани в столицата, за да предявят отново своите искания за оставка на правителството и нови избори.

Според МВР към 20:30 ч протестиращите са били 2500, участници в шествието твърдят, че са били най-малко два пъти повече.
Множеството отново тръгна по обичайния маршрут - от Ларгото пред Министерски съвет, през парламента, Орлов мост, НДК, покрай централите на ГЕРБ, БСП и ДПС. Партийните сгради бяха освиркани с познатите вече лозунги - "Оставка", "Мафия", "Червени боклуци" и др.

Новото в протеста тази вечер беше, че този път множеството освирка и Съдебната палата, където се помещават висшите съдилища и Главна прокуратура. После протестиращите продължиха по обичайния си маршрут към парламента и Орлов мост, въпреки дъжда.

През неделния ден имаше и други акции на гражданско недоволство. В София свикан във Фейсбук протест затвори за половин час столичния булевард "Брюксел" по обяд. Протестиращите блокираха движението на моторни превозни средства в двете посоки - от и към летището. Те се бяха организирали чрез лични съобщения във Фейсбук и от мола на бул. "Цариграско шосе" тръгнаха направо към булеварда, за да не бъдат възпрепятствани от полицията. Демонстрантите раздаваха саморъчно принтирани листовки на шофьорите, в които предупреждават, че ще има още ненадейни акции, докато властта да се оттегли.

Над 300 протестиращи пловдивчани блокираха за час по обед автомагистрала Тракия с искане за оставка на правителството на Орешарски. Движението беше спряно в двете посоки в отсечката между 118 и 120 километър на магистралата. Полицаи отклоняваха движението през село Цалапица. На място пристигнаха два автобуса с граждани, още два с футболни фенове на "Локомотив", а десетки пловдивчани се присъединиха към протеста с личните си автомобили.

Хората скандираха "Оставка!", "Mафия!", "Олигарски вън!", повечето развяваха национални флагове. Върху асфалта се извиха хора. Блокадата на магистралата приключи към 12 часа, до когато беше официалното разрешение за протеста.

Вечерта над 1000 пловдивчани излязоха на обичайния протест. Те блокираха булеварди в центъра, един от протестиращите застана пред централата на АТАКА в града с плакат, на който пишеше: "Хитлер е жив". След като блокираха за около половин час Централна гара в града, протестиращите се оттеглиха.

Протести имаше още в Бургас, Велико Търново, Сливен, Благоевград и др. 

За понеделник сутрин е предвиден нов протест в центъра на София. Инициативата "На кафе пред парламента" призова желаещите да посрещнат Джулай морнинг и изгрева на слънцето, като се съберат по-рано пред Министерски съвет. ”Да се насладим на слънчевия изгрев пред Министерския съвет, в 8:00 часа, да изпием по едно кафе за здравето на любимите ни министри, които ще заседават в този час, а и за да ни върви добре седмицата”, призовават организаторите.

Ранният протест ще продължи с шествие до Съдебната палата, където протестиращите ще поздравят с “Добро утро” главния прокурор Сотир Цацаров “неговите бъдещи клиенти”.

#протест парламент #правителство #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино