Хиляди посрещнаха Джулай Морнинг

Хиляди посрещнаха Джулай Морнинг
Традиционният хипи празник в България възниква във Варна през 1986 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хиляди хора посрещнаха първия ден на юли край морето и на Витоша.

Традицията „Джулай Морнинг“ (по името на известната песен на „Юрая Хийп“ от 1971 г. July Morning) в България се отбелязва от средата на 80-те години на миналия век.

Традиционният хипи празник в България възниква във Варна през 1986 г., а понастоящем се празнува редовно с участието на Джон Лоутън в най-източният бряг - скалите при с. Камен бряг, където Слънцето първо огрява България.

Твърди се, че „Джулай“ възникнал у нас като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници.

Община Каварна организира традиционно посрещане на 1 юли с участието на Джон Лоутън, Б.Т.Р., Отряд 13, Black Flame, Gotta G, Free Riders, REV, Legendarya. Фестът започна в 4.30 часа с изпълнения на варненците от група РЕВ и Команда 5. След това на сцената край местността Огънчетo ще се качат момчетата от Б.Т.Р., а в 5.32 часа, когато изгря слънцето -  Джон Лоутън.

Тези, които не успяха да стигнат до морето, посрещнаха юлския изгрев на Витоша.

#Джулай #Джон Лоутън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници