„Коммерсант“: Само Германия може да спаси държавите в евро криза

„Коммерсант“: Само Германия може да спаси държавите в евро криза
Според „Коммерсант“ само и изключително Германия може да получи грандиозната задача по „издърпването“ на периферните европейски страни от техните дългове.
A A+ A++ A

Като единствената стабилна икономика в еврозоната само Германия може да се надява на относителна стабилност и само тя може да помогне на страните от „периферията“ да се справят с дълговете си, пише руското издание „Коммерсант“.

В нощта на петък срещу събота рейтинговата агенция „Стандарт енд пуърс“ преразгледа кредитните рейтинги на девет страни от еврозоната, като лиши от най-високия рейтинг втората най-голяма икономика в зоната – Франция, както и Австрия.

Така единствената страна в еврозоната, оставаща с най-висок рейтинг от „ААА“ и стабилна прогноза за бъдещето, е Германия, коментира руският вестник, цитиран от „Фокус“.

Още от понеделник световните финансови пазари започват обсъждането на перспективите пред еврото и еврозоната, а с това и развитието на световната финансова криза през 2012 г., пишат от изданието.

Според „Коммерсант“ решението на рейтинговата агенция не е неочаквано, въпреки че до обявяването му не беше известно дали анализаторите ще ограничат своето рейтингово решение само до Франция, запазвайки нейния рейтинг по-скоро по политически причини, а не заради висока надеждност за изплащане на задълженията, или са готови да стигнат и по-далеч.

Общият смисъл на решението на „Стандарт енд пуърс“ е, че към януари 2012 г. в дълговата криза остава само една надеждна икономика в еврозоната – германската, и само Германия може да се надява на относителна стабилност по отношение на държавния си дълг, смятат от руската медия.

Така само и изключително Германия може да получи грандиозната задача по „издърпването“ на периферните европейски страни от техните дългове, защото единствено германското правителство ще може да получава заеми от пазарите с разумна лихва, посочва още вестникът.

#Комерсант #Германия #еврозона #Франция #Австрия #криза #дълг #рейтинг #Стандарт енд Пуърс #рейтингова агенция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници