Гърците приключват пътя до Маказа до края на юли

Гърците приключват пътя до Маказа до края на юли
A A+ A++ A

Гръцката страна ще бъде напълно готова с изграждането на своя участък от международния път през прохода Маказа до края на юли, остава премиерите на двете държави да се споразумеят за официалното му отваряне и за откриването на новия ГКПП. Това заяви на „ничията“ земя на южната ни граница управителят на регион Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис, предаде БГНЕС.

Янакидис и българският му колега Бисер Николов, депутатите от Коалиция за България Димчо Михалевски и Милко Багдасаров инспектираха трасето от гръцкия град Комотини до Маказа и до село Подкова на българска територия днес. Гръцкият областен управител не се ангажира с конкретна дата за официалната церемония. Той уточни, че днешната му среща с новия управител на Кърджали Бисер Николов е само опознавателна, а българските депутати са пожелали да огледат на място строителството на пътя. „Последните довършителни работи по проекта се изпълняват много интензивно, лично наблюдавам това. Финалният срок, поставен от държавната компания „Егнатия одос“, е до края на юли т.г.

Докато приключат всички дейности, двамата министър-председатели ще могат да се договорят за откриването на този важен път“, посочи Янакидис. Завършена е 3-километровата отсечка от границата при Маказа до гръцкото село Каридия, остава строителството на други 3,5 километра байпас до магистралата Егнатия, където в момента се работи, допълни той.

Изпълнението на този проект отговаря на всички най-съвременни изисквания за пътно строителство и би могло да влезе в техническите учебници, гарантира Янакидис. Италианската фирма „Йонис“ е изпълнител на проекта и преодоля крайно тежките родопски терени, като прокопа 5 тунела в планината, един от които е с дължина 518 метра.

„Няма съпротива на бизнеса или на управляващите от гръцката страна за отварянето на пътя. Ние сме също заинтересовани от свободната търговия и пътуването между държавите, членки на ЕС, нормално е да търсим взаимна финансова изгода и сътрудничество. Нямаме обаче интерес от навлизането на куфарните търговци от България, които подбиват нашия пазар“, подчерта гръцкият областен управител в отговор на въпрос има ли отрицателни нагласи спрямо пускането на пътя, за каквито говорят отделни бизнесмени и регионални управляващи отвъд границата.

Депутатът Димчо Михалевски допълни, че в разговорите в Комотини са били обсъдени и други възлови теми. „Първата е за подходните пътища по програмата „България–Гърция – териториално сътрудничество“. По нея гърците са започнали проектиране за връзката Ксанти–Ахинос–Димарио по посока на вече изградената връзка от Рудозем към границата, готова от 4 г.

Набелязахме намерения и възстановяване на старата традиция на миграционното овцевъдство – през лятото в нашите планини, през зимата в Беломорска Тракия. Това означава взаимно да си помогнем, предполага и пряко взаимодействие между двете ветеринарни служби и министерствата, каптиране на бъдещи маршрути за движението на стадата и т.н.“, заяви Михалевски.

В ход е строителството и на втория етап от пътя за Гърция през Маказа на територията на Кърджалийска област, който свързва областния град със село Подкова и ще съкрати с около 15 километра сегашното пътуване. Този пътен участък е с дължина 24,2 километра и трябва да бъде завършен до септември т.г. Липсата на обходен път на Кърджали обаче поставя редица въпросителни, тъй като главният път, част от който е булевард „Беломорски“ в града, не е предвиден да поеме очаквания трафик на тежки товари от Северна Европа към пристанищата на Бяло море.

#Гърция #ГКПП Маказа #път

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници