Обвиняват Цветанов на 10 юли

Обвиняват Цветанов на 10 юли
Цветан Цветанов на излизане от следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цветан Цветанов ще бъде привлечен като обвиняем на 10 юли 2013 г., това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. В съобщението на Прокуратурата се посочва, че Цветан Цветанов се е явил в следствения отдел на Софийска градска прокуратура заедно с адвокат Менко Менков от Софийска адвокатска колегия (САК), където са депозирали искане за отвод на водещите разследването следователи, след което са си тръгнали. По искането за отвод ще се произнесе наблюдаващият прокурор по предвидения в закона ред.

На Цветанов ще бъде изпратена нова призовка за явяване в 16.45 часа на 10 юли 2013 г., когато ще бъде привлечен като обвиняем за извършено от него престъпление по чл. 288 от НК. Чл. 288 от Наказателния кодекс гласи: Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с лишаване от правото да заема държавна или обществена длъжност.

По-рано адвокат Менко Менков обяви, че от искането на главния прокурор за снемане на имунитета на Цветан Цветанов става ясно какво обвинение ще му бъде повдигнато, предаде агенция „Фокус“.

„Въпреки че г-н Цветанов все още не е обвиняем по това дело, от искането на главния прокурор за снемане на имунитета му до Народното събрание, става ясно какво обвинение ще му бъде повдигнато. Още през 1998 година с решение Конституционният съд е постановил, че министърът на вътрешните работи, като представител на изпълнителната власт, в производството по разрешаването на използването на СРС има пълна оперативна самостоятелност и не е длъжен да се подписва за прилагането на СРС, въпреки разрешението на съда. По този въпрос доц. Бойко Рашков през 2010 година е написал книга, която аз препоръчах на следователите, в която обяснява, защо който и да е министър на вътрешните работи не може да е обвиняем с такова обвинение“, посочи Менков.

#Цветан Цветанов #прокуратура #обвинение #адвокат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници