Протестът, ден 24: Хиляди изпълниха "Цариградско шосе"

Протестът, ден 24: Хиляди изпълниха "Цариградско шосе"
Снимка: Фейсбук
A A+ A++ A

24-ят ден на протеста срещу правителството на Пламен Орешарски изненада всички, като потегли от Орлов мост по "Цариградско шосе" в опит да пресъздаде легендарния митинг на СДС от 7 юни 1990 г. Митингът започна обичайно на площада пред Министерския съвет и след около час освирквания със скандирания "Оставка", шествието тръгна към Народното събрание. Но този път, вместо да завият по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" към НДК и партийните централи, протестиращите поеха по "Цариградско шосе.

Многохилядното множество блокира напълно движението и стигна до Окръжна болница, откъдето се върна назад към Орлов мост. Живущите по сградите по бул. „Цариградско шосе" приветстваха и ръкомахаха на участниците в шествието, което остава многобройно. Протестиращите скандираха „Червени боклуци", „Оставка" и „Мафия". Чуват се освирквания, барабани, тъпани и дайрета. С просто око не можеше да се види нито началото, нито края на шествието.

Челната редица на шествието носеше зелен плакат, на който с бели и червени букви пише: "България каза: Орешарски, върви си!".На други плакати е изписано: "Комунистически гадини и мутанти, вие дораснали ли сте, щом назначавате за 15 минути Пеевски? Президентът има морал, за разлика от вас", "Ние сме свободата, истината и живота! Ние сме вашият работодател! Ще слушате само нас - народа".

Според МВР към 19.30 пред Министерски съвет е имало 3000 души, по данни на МВР. Те се събраха пред сградата на Министерски съвет около 18.30 часа и се скараха с около 30-ина протестиращи пред президентството срещу изявлението на президента Росен Плевнелиев към нацията, но полицията се намеси и ги раздели.

Протестиращи срещу правителството перчинани пък блокираха за 45 минути пътен възел "Драгичево". 40 автомобила с протестиращи тръгнаха в колона и периотично спираха и след това бързо пропускаха пътуващите граждани, за да не възпрепятства придвижването им.

В Пловдив полицията попречи на протестиращите да блокират магистрала "Тракия". Те бяха спрени с полицейски кордонна паркингите на двете бензиностанции на 117-ия км в двете посоки на движение. Около 11 ч., разделени на две групи, протестиращите скандираха традиционните искания "Оставка!", "Олигарси вън!" и пееха националния химн.

Протести имаше още в Бургас, Велико Търново и други градове в страната.

#протест #София #правителство #Орешарски #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници