Станишев: Плевнелиев мълчеше за олигархичния модел на ГЕРБ

Станишев: Плевнелиев мълчеше за олигархичния модел на ГЕРБ
A A+ A++ A

За съжаление, г-н Плевнелиев излезе от ролята на президент, който би трябвало да е обединител на българското общество, и показа висока чуваемост към протестиращите, но и пълна глухота към мнението и позициите на друга значима част на обществото. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев по повод изявлението на държавния глава от петък, предаде БГНЕС.

Никой в държавата няма правото да претендира, че представлява цялото общество и че е гласът народен, заяви лидерът на социалистите. Според него двойният стандарт, демонстриран от държавния глава, го лишава от морален кредит и доверието на значителна част от българите.

Г-н Плевнелиев е президент от 2,5 години, през този период той основно мълчеше. Мълчеше за много безобразия и за задкулисния олигархичен модел на партията ГЕРБ, от която той беше министър, избран и няколко пъти спасяван от гласовете на партията „Атака“. Г-н Плевнелиев с половин уста призовава за предсрочни парламентарни избори. Президентът заема страна, каза още Сергей Станишев.

Мястото за политически дебати е българският парламент. За последните седмици нито веднъж Плевнелиев не укори ГЕРБ затова, че саботират българския парламент и нито веднъж не ги призова да преосмислят тази позиция. Това е неприемливо и не отговаря на очакванията към един президент на страната, заяви още Станишев.

"Ако цената за доброто отношение от страна на Плевнелиев към парламента и правителството е условието ГЕРБ да участват в управлението, тази цена е неприемлива. Този подход поставя президента в обслужваща роля и позиция към Бойко Борисов и Цветан Цветанов и не отговаря на неговите конституционни задължения на президент и показва, че подозренията към неговата политическа пристрастност и обвързаност са основателни в много висока степен", коментира лидерът на БСП.

Тезите във финалната част от изказването на президента обслужват в най-голяма степен два политически и един икономически интерес. Единият политически интерес е интересът на Бойко Борисов и Цветан Цветанов за консолидиране на тяхната власт в ГЕРБ и за преборване на всички недоволни. Бързи предсрочни избори са единственият шанс за Борисов и Цветанов да консолидират своята власт в ГЕРБ и в парламентарната група на партията. Вторият политически интерес е ролята на "бабуването" на новото дясно с очевидната идея, която прозира зад поведението на държавния глава да се формира коалиция между ГЕРБ и новото дясно. Този план е доста видим.

Последният интерес е по-скоро медийно-икономически и е на кръгове, с които Плевнелиев има стара обвързаност, в това число в процеса на неговото номиниране за министър в кабинета на Бойко Борисов, смята Станишев. Той свърза президента с кръга "Капитал" и с икономическите интереси, свързани с този кръг, с кръга около "Глобална България" и с групата "Типинг пойнт". "Съществуват много кръгове. Друг кръг е кръгът около КТБ, включващ самата банка и медиите, свързани с нея", каза още той. Запитан дали и Делян Пеевски принадлежи към този кръг Станишев отговори: "Предполагам, че да".

Председателят на БСП обаче призна, че споделя тезата на президента, че сега не трябва да се свиква Велико Народно събрание. "Велико Народно събрание не решава нито един от проблемите и приоритетите на българската държава и българската икономика", смята Станишев. Според него обаче позицията на Росен Плевнелиев по този въпрос издава по-скоро личен страх, че неговият мандат може да бъде прекратен. "Когато президентът вещае хаос при Велико Народно събрание, същото може да се каже и във връзка с искането му за предсрочни избори", заяви още Станишев.

"Много от заявените от президента тези аз искрено споделям, в това число и тезата за промяна на модела и освобождаване на политиката от задкулисни и олигархични влияния. Той припомни свършеното от правителството на Пламен Орешарски в тази посока – спрените процедури за приватизация на "БДЖ Товарни превози" и "ВМЗ Сопот", законовите промени, целящи нов модел на ценообразуване в енергетиката, поемане на ангажимент, че не повече от 25% от парите на държавните фирми ще се намират в една банка.

Станишев обаче напомни на правителството на Пламен Орешарски решения на Националния съвет на БСП, които левицата ще очаква кабинетът да изпълни. "Трябва да се извади публично цялата информация за това в кои финансови институции и при какви условия се намират държавните средства. Трябва да има яснота и публичност при какви условия и европейски и национални средства се разпределят сред българските медии. Трябва и да се потърси възможност да е ясно кой с какви офшорни сметки разполага и в български политически и в българския обществен живот. Това са три очаквания, които ние искаме правителството на Орешарски да изпълни", обясни Станишев.


Лидерът на социалистите коментира и решението на Конституционния съд, че изборите на 12 май са законни. "Това поставя ръководството на ГЕРБ в още по-нелепо положение", заяви той и поиска ръководството на ГЕРБ да даде отговор какво ще прави партията от тук нататък. Лидерът на БСП призна, че парламентарната група на партията още няма финално решение дали да се разреши отново тютюнопушенето на закрито.

Запитан дали левицата е взела решение дали ще подкрепи "Атака" за задействането на процедура по импийчмънт на президента, Станишев коментира, че "подобна процедура само би превърнала по изкуствен начин Плевнелиев в мъченик". За мен той не заслужава ролята на мъченик, Плевнелиев не заслужава чак такова вдигане на топката, заяви още Станишев. Той обясни, че ще разговоря с депутатите от Коалиция за България, които са членове на социалната комисия, за да чуе мнението им за това дали трябва да се криминализира неплащането на осигуровки. Твърде голямото криминализиране на всичко води до неработещите закони, смята Станишев.

#Сергей Станишев #Плевнелиев #ГЕРБ #БСП #изявление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници