Посланикът ни във Ватикана ще решава проблема с българската църква

Посланикът ни във Ватикана ще решава проблема с българската църква
Посланик Топалов акцентира върху състоянието на българската православна общност в Рим и разрешаването на проблемите в нея. Снимка: offnews.bg
A A+ A++ A

Новият ни посланик във Ватикана проф. Кирил Топалов е акцентирал по време на изслушване в Комисията по външна политика в НС върху състоянието на българската православна общност в Рим и разрешаването на проблема, възникнал с предоставения ни от Ватикана храм в центъра на Рим, съобщи dveri.bg.

Сред важните приоритети на новия посланик е подобряване на отношенията със Светия престол в сферата на международните отношения, както и на културния и религиозeн диалог с римокатолическата църква.

Заради системно неспазване на Конвенцията за използване на храма от страна на българската църковна общност, Ватикана затвори църквата за неопределено време.

Стана ясно, че окончателно решение на въпроса няма да е по силите само на посланик Топалов и то ще бъде оставено за есента, когато ще бъде избран нов митрополит на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ, в чийто диоцез се намира и римската община.

#БПЦ #митрополит #общност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници