Протестът, ден 28: Първи сблъсъци с полицията

Протестът, ден 28: Първи сблъсъци с полицията
Снимка: Фейсбук
A A+ A++ A

Първите сблъсъци на протестиращите с полицията станаха факт на 28-ия ден от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. В опита си да обсадят сградата на Народното събрание отделни групи митингуващи на няколко пъти премериха сили с униформените, които плътно охраняваха широк периметър около парламента. За щастие, до насилие не се стигна, нещата се ограничиха само с бутане и опити да бъдат отместени металните заграждения около сградата.

Според МВР малко преди 20 ч. на площада пред Министерски съвет е имало около 3000 души. Множеството, което този път пое по различен от предишните дни маршрут, бе видимо няколко пъти по-голямо. След като около час и половина освиркваха сградата на правителството и скандираха „Мафия“, „Оставка“ и други, протестиращите се отправиха по бул. „Цар Освободител“ към Народното събрание. Те носеха плакати с надписи „Лустрация“, „Българската прокуратура на пост“, „Колко още хора са достатъчно“, „Върви си с мир“. В челото на протеста млади момичета биеха барабани, а други носеха огромен лозунг с надпис „България каза: Орешарски, върви си!“.

Сградата на парламента беше обградена от метални заграждения и полицаи. На железните заграждения имаше окачен голям макет на пчела, направен от картонени чаши от сутрешното кафе, а над макета е поставена плюшена играчка пчела - закачка към зам.-председателя на Народното събрание Мая Манолова от БСП.

За разлика от предишните дни, тази вечер шествието зави по бул. „Васил Левски“ към паметника на Апостола. На два пъти - на кръстовището на ул. „Оборище“ и бул. „Васил Левски“ и в началото на ул. „Московска“ при кръговото кръстовище на пл. „Васил Левски“ - протестиращите се опитаха да пробият полицейския кордон, но бяха изтласкани от униформените.

Един от протестиращите във фронта на шествието носеше плакат с надпис „Обозначена зона е зоната за сигурност около сградите по алинея 2, която обхваща не по-малко от 5 и не повече от 20 метра от съответната сграда“ – текст от Закона за събранията, митингите и манифестациите.

Гражданите пяха химна на Република България „Мила, Родино“, скандираха „Искаме права!“ и „Пазите престъпници!“, развяваха български знамена и издигаха лозунги „Опитахме с добро“, „Оставка!“, „България няма правителство“.

След неуспешен опит да излязат на ул. „Московска“ през Ботаническата градина на Софийския университет протестиращите се насочиха към бул. „Княз Александър Дондуков“ и се разделиха на няколко групи – една част се върна пред Министерския съвет, друга част продължи към Народното събрание. На загражденията пред Министерския съвет бе закачена табела Lumpenstrasse.

Пред сградата на парламента една група се опита да избута металните заграждения, но пристигнаха силни полицейски подкрепления и пробивът бе спрян. Един човек успя да премине загражденията и беше отведен от полицията. По сградата бяха хвърлени домати.

Около 2000 души останаха на площад „Народно събрание“ и скандираха „оставка“ и „червени боклуци“. Друга група блокира пространството между Софийския университет и Орлов мост.

В Пловдив протестиращите блокираха за около половин час кръстовището на булевардите „Цар Борис III Обединител“ и „Шести септември“.
Протести имаше още в Пазарджик, Бургас, Сливен, Благоевград, Ямбол и други градове в страната.

#протест #правителство #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници