Нови сблъсъци между демонстранти и полиция в Турция

Нови сблъсъци между демонстранти и полиция в Турция
В същото време в Истанбул съд пусна на свобода 12 активисти на антиправителствените демонстрации и членове на обществената платформа "Солидарност с Таксим". Снимка:ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В турския град Антакия, провинция Хатай, се стигна до нови сблъсъци между демонстранти и полиция, съобщава БГНЕС.

Голяма група от протестиращи се събрала на митинг в центъра на града, след което започнали да замерят полицаи с камъни. На протестиращите им е било разрешено да проведат малко шествие, но когато полицията блокирала пътя им към Площада на Републиката, ситуацията се изострила.

Властите призовали демонстрантите да се разпръснат, на което те отговорили със седящ протест. След това протестиращите се опитали да пробият полицейския кордон и избухнали безредици.

Отделни сблъсъци на разнородни групи от протестиращи и силите за сигурност продължават периодично в Антакия. Местната телевизия и социалните мрежи съобщават за повече от десет пострадали демонстранти. В подкрепа на полицията в града са изпрати части на жандармерията.

Причината за протестите в Антакия бе смъртта на 19-годишния Исмаил Коркмаз. Той бе сериозно ранен по време на бунта на 2 юни в Ескишехир и 38 дни по-късно почина в болница.

В същото време в Истанбул съд пусна на свобода 12 активисти на антиправителствените демонстрации и членове на обществената платформа "Солидарност с Таксим".

50 демонстранти бяха арестувани по време на бунтовете на 8 юли. От тях 38 души бяха освободени в четвъртък следобед. За останалите 12 все още не е взето решение. Те са обвинени във сформиране на престъпна организация, противодействаща на властите и нарушаваща закона за масовите мероприятия. Сред задържаните са представители на синдикални организации на архитектите, лекарите, инженерите, както и лидери на малки политически партии.

#Турция #протести #Антакия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници