Омбудсманът: Кабинетът да се отчита всяка седмица, не виждаме какво правят

Омбудсманът: Кабинетът да се отчита всяка седмица, не виждаме какво правят
Във връзка с провеждащия се „безпрецедентен протест на десетки хиляди граждани“, които вече цял месец излизат и сутрин, и вечер, омбудсманът подчерта, че властта и институциите не правят никакъв опит за разговор с протестиращите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ние сме в дълбока криза. Пътят за отлепване от дъното са мостове между политическите сили и гражданите. Кабинетът трябва да се отчита всяка седмица, защото ние не виждаме какво и как правят. Аз не виждам дори да има идея за реформи“, каза пред Нова телевизия омбудсманът Константин Пенчев.

Знам, че за два месеца не може да промениш всичко, но за два месеца можеш да обясниш каква визия за бъдещето имаш“, добави той.

Пенчев е категоричен, че управляващите е трябвало първо да изпълнят исканията на протестиращите от февруари.

„Ако действително има опасност сега да намалим цената на тока с 5%, за да се харесаме на гражданите, а след 2-3 месеца да става каквото ще, това би било много лош сценарий“, коментира Пенчев.

„Аз съм малко обезпокоен, защото Законът за енергетиката беше променен бързо с оглед да може да падне цената на тока, но не беше променен в частта за състава на ДКЕВР. Имаше идея вътре да има гражданска квота? Такова нещо не беше разглеждано“, добави Константин Пенчев и допълни, че законови промени не е имало и по отношение на „Топлофикация“, която също бе повод за гражданско недоволство.

Във връзка с провеждащия се „безпрецедентен протест на десетки хиляди граждани“, които вече цял месец излизат и сутрин, и вечер, омбудсманът подчерта, че властта и институциите не правят никакъв опит за разговор с протестиращите.

Според него коментарите от страна на Сергей Станишев, Мая Манолова и Михаил Миков, че в условия на ултиматуми няма да работят, са една „горделива фраза".

„Когато си политик, ти такава фраза не можеш да кажеш. Щом се е стигнало до ултиматуми от гражданите, трябва да се говори“, категоричен е омбудсманът.

Според Пенчев за последните години в съдебната система, здравеопазването, образованието е настъпил срив, но за да има реформи в тези сфери, е необходим консенсус.

#Константин Пенчев #правителство #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници