Сноудън кани правозащитници на Шереметиево

Сноудън кани правозащитници на Шереметиево
Бившият сътрудник на американските шпионски служби Едуард Сноудън е поканил на среща на летище Шереметиево водещи представители на правозащитни организации и адвокати от Русия. Пред тях американецът щял да огласи бъдещите си планове. Снимка: АФП
A A+ A++ A

Бившият сътрудник на американските шпионски служби Едуард Сноудън е поканил на среща на летище Шереметиево водещи представители на правозащитни организации и адвокати от Русия. Пред тях американецът щял да огласи бъдещите си планове.

Сноудън пристигна на 23 юни в руската столица с полет от Хонконг. Оттогава се намира в транзитната зала на летище Шереметиево-2. Поради особения му статут – той не разполага с лични документи, вероятно назначената за днес в 17 часа местно време среща на практика ще бъде проведена чрез видеоконферентна връзка. От управлението на летището лаконично заявиха пред медиите, че ще направят всичко възможно за осъществяване на контакта със Сноудън.

Той е поканил на летището представители на Хюмън райтс уоч, Амнести интернешънъл (АИ), Тренсперънси интернешънъл (ТИ), както и адвокати като Генри Резник и Генрих Падва. Падва коментирал пред АФП, че едва ли ще намери време да присъства на срещата.

Сергей Никитин от московския клон на АИ потвърдил намерение техен представител да присъства, докато Елена Панфилова от ТИ казала, че поканата била „доста неочаквана“ и я обсъждали в момента.

Източник от летището уточнил, че освен за бъдещите си планове Сноудън щял да изрази мнението си за преследването, на което е подложен от САЩ. „Той иска да изрази мнението си за маниакалната кампания на преследване, водена срещу него от Съединените щати, която излага на риск пътуващите със самолет до страни от Латинска Америка“.

АФП, по БГНЕС

#Едуард Сноудън #САЩ #Шереметиево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници