Президентът: Военната реформа трябва да продължи

Президентът: Военната реформа трябва да продължи
Според Росен Плевнелиев военната реформа трябва да продължи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев заяви в петък, че военната реформа в страната трябва да продължи, съобщи „Стандарт“.

„Националният план за развитие на Българските въоръжени сили е един многопластов, дългосрочен и стратегически документ, който се базира на интегриран подход“, каза държавният глава, който наблюдава Военноморското обучение „Бриз 2013“ във Варна.

„Добре е, ако има промени, но те трябва много добре да се обяснят чрез интегрирания подход. Въпросът е дали ще дойдат допълнително средства. Спирането на пенсионната реформа в армията означава поне още по 30 млн. на година. Запазването на поделението във Враца струва поне по 13 млн. за инвестиционни разходи плюс още няколко милиона за поддържане на персонала там. Трябва да се посочи ясно и категорично откъде ще дойдат тези пари и дали е готов министърът на финансите да ги обезпечи допълнително“, каза още Плевнелиев.

„Ако е в рамките на съществуващия бюджет, възниква проблем – нашият бюджет в момента не отговаря на стандартните за НАТО - показатели като разходи за персонал и разходи за технологично преоборудване и въоръжаване. В България разходите за персонал са по-високи в сравнение с другите страни – членки на НАТО. Това означава, че ако спрат съкращенията, разходите за персонал ще се увеличат още повече. Балансът трябва да бъде намерен и той трябва да бъда финансово обезпечен“, допълни президентът.

#Росен Плевнелиев #НАТО #България #Варна #Враца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници