Таня Андреева: Може да се наложи актуализиране на бюджета на НЗОК

Таня Андреева: Може да се наложи актуализиране на бюджета на НЗОК
Дорктор Андреева очаква информация за бюджета на НЗОК, каквато до сега й е била отказвана, от стария шеф на ведомството. Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

Министърът на здравеопазването Таня Андреева заяви пред Дарик радио, че се притеснява, че все още има неразплатени суми за медицинска дейности, но се надява парите да стигнат, ако не, ще се наложи държавата да актуализира бюджета на НЗОК.

“За бюджета на НЗОК очаквам отговор от д-р Румяна Тодорова. Отговорите от бившия управител на касата Пламен Цеков ми бяха отказвани”, коментира Андреева.

Министърът ще настоява за максимални средства. Вицепремиерът Златанова е успяла да договори повече пари за здравеопазване. “Те ще се дадат за спешна помощ, превенция и профилактика, и човешки ресурси. Надявам се това, което не можем сами да си дадем, да го получим от Европа като помощ”, отбеляза Андреева.

По повод промяна на здравната вноска, тя заяви, че този въпрос е деликатен. “Ние бихме искали увеличаване поне с още 1%, който да отиде за дентални услуги и то за децата, тоест здравната вноска да стане 9%. Пакетът за деца ще бъде изцяло безплатен по този начин. Но си давам сметка, че много хора не могат да поемат увеличение на здравната вноска”, отбеляза министър  Андреева.

Според министърът, онколекарствата ще останат в НЗОК. За диагностично свързаните групи министърката каза, че плащането им няма да бъде въведено догодина, защото няма готовност за това.

Андреева заяви, че тя е за забраната за тютюнопушенето да си остане каквато е и  е убедена, че в България трябва да се правят планове за дългосрочни политики.

#Таня Андреева #Румяна Тодорова #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници