Янаки Стоилов: Против сме офшорка да участва в сделката за фонд „Доверие“

Янаки Стоилов: Против сме офшорка да участва в сделката за фонд „Доверие“
Там, където има обществени средства и гражданите предоставят отделени от своите доходи средства, не може да се допуска действието на търговски дружества с неясен капитал, които не могат да бъдат контролирани от български институции, категоричен бе Стоилов
A A+ A++ A

„Настояваме Комисията за финансов надзор да не дава необходимото разрешение за сключването на предстоящата сделка за българския пенсионен фонд „Доверие“ поради неясните капитали на купувача, регистриран в офшорна зона“, заяви от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов, предава БГНЕС.

„Това е причината да се противопоставяме на подобен род сделки не само в областта на пенсионното, но и на здравното осигуряване“, добави Стоилов.

„Вече заявихме нашата позиция, че е необходимо да се преустанови възможността такива компании да участват в приватизацията на търговски дружества в България, да притежават част от капитала на търговските банки, в процедури за концесиониране на обекти държавна собственост, да имат достъп до обществени поръчки“, отбеляза депутатът.

„Там, където има обществени средства, не може да се допуска действието на търговски дружества с неясен капитал, които не могат да бъдат контролирани от държавни институции. Това може да стане чрез промени в няколко закона. Спешно правителството трябва да предложи такива законови промени“, призова Стоилов.

„Ако МС не го направи, ние ще предложим тези промени“, увери той.

„Това е новата ни политика, това трябва да бъде и наша политическа воля. Правителството нека прегледа назначенията си в търговски дружества. Нека бъде направен цялостен преглед, за да сме сигурни, че новоназначените служители действат в интерес на държавата и обществото, а не в личен интерес“, посочи Стоилов.

„Процедурата за българския пенсионен фонд „Доверие“ не е приватизация, а сделка между две търговски дружества, но ние нямаме достатъчно информация за това“, заяви депутатът от КБ Корнелия Нинова.

Тя предложи по този въпрос да бъде изслушан председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

„Практиката ни показва, че областите, които отбелязахме още в предизборния период дори, трябва да бъдат разширени и днешният случай е доказателство за това твърдение“, каза още Янаки Стоилов.

Там, където има обществени средства и гражданите предоставят отделени от своите доходи средства, не може да се допуска действието на търговски дружества с неясен капитал, които не могат да бъдат контролирани от български институции, категоричен бе той.

Стоилов апелира правителството да прегледа внимателно назначенията на ръководни длъжности, които прави в търговски дружества, контролирани от държавата. В тях попадат лица, които също оперират с подобни компании – нека бъде направен цялостен преглед на тези назначения и там, където е необходимо те да бъдат ревизирани, подчерта Стоилов.

#Янаки Стоилов #пенсионен фонд #"Доверие"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници