Вицепрезидентът Маргарита Попова: Категорична съм, ГЕРБ трябва да се върнат в парламента

Вицепрезидентът Маргарита Попова: Категорична съм, ГЕРБ трябва да се върнат в парламента
Имаме нужда от отговорности на властите, от парламента в цялост и работа за благото на държавата. ГЕРБ трябва да се върнат в парламента, категорична съм, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова.
A A+ A++ A

Имаме нужда от отговорности на властите, от парламента в цялост и работа за благото на държавата. ГЕРБ трябва да се върнат в парламента, категорична съм, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, която поднесе цветя пред паметника на Васил Левски в Борисовата градина.

„Времената са много сложни и човек трябва да потърси територия около себе си, за да излезе напред и да се наложи. Сложни са времената не само за нас, но повече от всичко е нужно да прозрем какво ни е нужно, за да продължим да вървим напред. Моето дълбоко убеждение е, че най-малкото от всичко имаме нужда от разединение сега.

Имаме нужда от отговорности на властите, от парламента в цялост и работа за благото на държавата, а не за да прикриваме пошли властови модели“, каза вицепрезидентът. На въпрос дали намеква, че ГЕРБ трябва да се върнат в парламента, Попова отговори: Не намеквам, категорично го казвам. Не знам дали някой е установил досега, че блокирането е довело до закъсняване на линейките и до смъртни случаи. Ако блокирането на улиците води до закъсняване на линейки и пряка последица от това да са смъртни случаи, няма как да очаквате да ви дам друг отговор, освен че не е редно, каза Маргарита Попова, цитирана от „Фокус“.

Попова заяви, че протестите са народният контрол, който ще ни съпровожда десетилетия наред отсега насетне, и това е нещо хубаво. „Това трябва да се случва винаги занапред, докато излезем на чиста почва, за да продължим напред. Този народен контрол трябва да го има видимо по всяко време, винаги. Досега някак си липсваше, не се чувстваше.

Хората не смееха, нехаеха или не знам точно какви са причините, но трябва да го има. Това не е лошо, не бива да ни плаши“, каза още вицепрезидентът. По думите на Попова, можещите и кадърните трябва да излязат напред, трябва да им дадем възможност, трябва и те сами да си я потърсят тази възможност.

„Можещите са честните, умните - не глупавите, смелите - не малодушните, и хората, които имат винаги гражданска позиция. Хората, които като мен никога не са били обвързани с някакви тайни на властта, някакви групи и групировки, които да тикат мен и семейството ми напред, хора, които са търсили място под слънцето и в държавата си и в името на общото благо, сами и с други добри хора наоколо“, каза вицепрезидентът.

Попова заяви, че вижда такива хора. Президентската институция не е институцията, която решава кога и как да се случват избори, кой и кога да подава оставка, заяви Маргарита Попова.

„Тези въпроси се решават единствено и само от изпълнителната власт, в лицето на което и да е българско правителство и от Народното събрание в неговата цялост“, каза още Попова. „Президентската институция има координиращи, обединяващи функции и в това е нашата задача - да обясним на хората какво имаме по Конституция, какво следва при промяна, какви плюсове и какви минуси можем да очакваме при една или друга ситуация, които много добре са описани в нашата Конституция и която дава решения за ситуации, в които може да изпадне всяка една държава на европейския континент в момента и извън европейския континент, която е в криза и която търси начини, за да излезе от нея“, каза още вицепрезидентът.

Протестите са израз на силния народен контрол срещу пошлости в упражняването на публичната власт, обясни тя. „Хората протестират на няколко места в София. Протестира се пред Народното събрание, пред Министерски съвет и има протестиращи и пред Двореца на културата. Всички тези хора са обединени от едно и също нещо - това е израз на силния народен контрол срещу пошлости в упражняването на публичната власт и желанието им да има стабилност, за да може държавата да продължава да върви напред. На всички исканията са умни“, каза Попова.

Според нея исканията са родени от дълбока загриженост за това, че можем повече, но не го правим. „Родени са от това, че са загрижени, че невинаги виждат умни хора да ръководят и да упражняват власт“, каза още Попова. Тя посочи и че в приветственото си слово по случай отбелязването на рождението на Васил Левски е казала: Крайно време е да сложим съзнателно край на глупостта, на пошлостта, на горделивостта, на малодушието и умните и кадърните да не ги отблъскваме в ъгъла, да не четем празни декларации, в които няма нищо, а да дадем път на можещите хора, които да поведат страната в продължение на пътя, който избрахме преди 23 години и да направим от държавата ни това, което всички ние и вие заслужаваме.

#Маргарита Попова #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино