„Подкрепа“: Тристранният съвет е нелегитимен

„Подкрепа“: Тристранният съвет е нелегитимен
От КТ „Подкрепа“ не отидоха на срещата на тристранния съвет, която бе насрочена за 11,30 часа, точно преди извънредното заседание на Министерски съвет за актуализацията на бюджета.
A A+ A++ A

От КТ „Подкрепа“ не отидоха на срещата на тристранния съвет, която бе насрочена за 11,30 часа, точно преди извънредното заседание на Министерски съвет за актуализацията на бюджета. Заседанието бе изместено за 12 часа.

„Правителството е свикало Националния съвет за тристранно сътрудничество във връзка с предстоящата актуализация на държавния бюджет“, съобщиха от пресцентъра на Конфедерацията на труда „Подкрепа“. От КТ „Подкрепа“ заявяват още, че тристранният съвет е нелегитимен, а материалите за срещата с министрите са получени едва в 10,02 тази сутрин.

Това е недопустимо и противоречи на закона, пишат още от конфедерацията, с което те аргументират избора си да не участват в тристранката. „КНСБ е предложила пакет от социални мерки за около 200 млн. лв., които синдикатът иска да чуе дали някой има намерение да ги финансира. От това ще се определи дали сме съгласни с това, което се предлага, или не. Това ще определи дали в рамките на този дълг могат да бъдат финансирани смислени мерки, или някой ще прави други някакви, неясни за нас все още упражнения.

Дали трябва да има дълг и колко да бъде той, зависи от това как се планират приходите, доколко контрабандните канали могат да бъдат овладени“, обясни председателят на КНСБ Пламен Димитров пред „Фокус“.

„Цялостната ревизия на бюджета трябва да има своята логика. Техническите причини са известни на всички, трябва да бъдат съобразени и никой не може да ги поставя под съмнение – по-малкият растеж на брутния вътрешен продукт, по-слабото потребление водят след себе си до очаквано занижение на предварително планираните приходи и предварителната макрорамка“, допълни още Димитров.

Синдикатите виждат резерви в акцизите и ДДС. Те могат да бъдат събрани допълнително, особено върху горивата и алкохола, с които могат да бъдат финансирани разходи, уточни председателят на КНСБ.

Докато тече извънредното заседание на МС протестиращи скандират пред сградата за оставка.

#бюджет #"Подкрепа"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници