Македония: Гърция не иска да решим спора за името

Македония: Гърция не иска да решим спора за името
Македонският президент Георги Иванов (с) награди Желю Желев (л) на 15.01.2010 г. за неговите заслуги при признаването на независимостта на страната. На церемонията присъства и бившият македонски президент Киро Глигоров (д). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцките власти не демонстрират достатъчно желание да решат продължаващия вече 20 години спор за името с Македония.

Това заяви македонският държавен глава Георги Иванов по време на среща с високопоставения американски дипломат Филип Рикер.

„Президентът Иванов изрази своето безпокойство от отсъствието на воля у гръцките власти сериозно да се заемат с решаването на този проблем“, се казва в съобщение, разпространено от пресслужбата на държавния глава, цитирано от БГНЕС.

Според Иванов днешните политически и икономически трудности на Гърция не могат да бъдат оправдание за това, че правителството на тази страна избягва инициативите по разрешаване на спора по приемлив начин.

Освен това, той изрази „недоволството си от решението на гръцките власти да прекратят практиката на директните срещи на високо ниво между двете страни".

Политическият спор между двете страни доведе до това, че Гърция блокира приема на Македония в НАТО през 2008 г.

На срещата си с Иванов Филип Рикер потвърди, че САЩ са активен привърженик на членството на Македония в НАТО, но без разрешаване на спора с Атина членството на бившата югорепублика в Алианса е невъзможно.

Спорът между Атина и Скопие възникна след излизането на Македония от състава на бивша Югославия през 1991 г.

Историческата област Македония е разделена между Гърция, Република Македония и България, отбелязва кореспондентът на РИА „Новости“ от Белград.

Гърция иска от бившата югославска република да промени наименованието си, за да не бъркат южнославянската държава с гръцката област Македония.

Повече от 120 страни, включително Русия и САЩ, признаха Македония под нейното конституционно име, но се задължиха да признаят също така всяко решение, до което ще достигнат заедно Атина и Скопие.

По настояване на Гърция ООН от 1993 г. използва официалното наименование Бивша Югославска Република Македония.

Македония обяви независимост на 8 октомври 1991 г. след референдум. Първа призна тази независимост на 15 януари 1992 г. България.

Президентът доктор Желю Желев има огромни заслуги за това Русия да бъде една от първите големи сили, които официално признаха независимостта на Македония.

#Македония #Гърция #Атина #Скопие #Югославия #САЩ #Русия #България #Георги Иванов #държавен глава #НАТО #ООН #Алианс #Желю Желев #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници