71 000 младежи могат да се възползват от мерките за насърчаване на заетостта

71 000 младежи  могат да се възползват от мерките за насърчаване на заетостта
Нинова обясни, че средствата за заплащането на разходите по въведените мерки се определят всяка година в Националния план по заетостта към Министерството на труда и социалната политика. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

71 000 млади хора ще могат да се възползват от мерките за насърчаване на заетостта, заяви председателят на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова, предаде агенция „Фокус“.

Съобщението бе направено, след като депутатите приеха на второ четене промени в Закона за насърчаване на заетостта.

С промените се насърчават работодатели да наемат на работа младежи до 29-годишна възраст. За младежите със средно и висше образование условието е да са регистрирани в бюрата по труда в последните 12 месеца. За онези, които имат начално или основно образование, не се изисква 12 месеца регистрация в бюрата по труда. За тях ще се плаща за чиракуване в дадена фирма, като държавата ще поема заплащането на наставника, който ще учи младежа, както и осигуровките на младежа.

Нинова обясни, че средствата за заплащането на разходите по въведените мерки се определят всяка година в Националния план по заетостта към Министерството на труда и социалната политика.

„Не може да се каже точно число, защото не всички от тези 71 000 младежи ще се възползват. До края на тази година ще бъдат отделени около 500 000 – 600 000 лева. По прогнози за следващата година ще са необходими между 2 и 3 млн. лв.“, обясни Нинова.

#Корнелия Нинова #Нинова #заетост #младежи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници