Божидар Димитров поиска президентска република

Божидар Димитров поиска президентска република
A A+ A++ A

„Понеже съм историк и гледам нещата в по-едър мащаб, смятам, че пътищата за разрешаване на проблемите на България са да се промени формата на управление и страната да стане президентска република.“ Това каза в предаването „12+3“ на БНР Божидар Димитров – директор на Националния исторически музей и бивш министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина в правителството на Бойко Борисов.

Според него в по-кратки срокове решението е в провеждане на нови избори. И като се види каква е ситуацията и ГЕРБ и БСП са отново най-големите партии – да направят коалиция по европейския модел и да управляват заедно. Димитров уточни, че изборите трябва да се проведат по нов Изборен кодекс и при „почистени“ избирателни списъци. Много трудно ще управлява днешното правителство в тази ситуация, коментира още той.

Проф. Божидар Димитров коментира и отношенията между България и Македония: „Ние искаме, и те много трудно ще го признаят, че ние имаме общи празници. Заедно да честваме общи исторически дати – Илинденското въстание, Деня на славянската писменост. Това искаме ние, а те не могат да подпишат. Искаме заедно да честваме и годишнината от смъртта на Гоце Делчев. Те твърдят, че той е македонец, но ние изваждаме исторически факти, че той е българин.“

„Историята не е локална наука, тя е международна наука. Намерете един световен учен, който да каже, че Илинденското въстание е вдигнато от македонци. Напротив - всички западни вестници, средноевропейски, руски пишат, че българите са се вдигнали на въстание. Македония трябва да живее с настоящето, а не с фалшивото минало“, каза още историкът.

#Божидар Димитров #президентска република #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници