Йордан Цонев: До края на годината може да влезем в рецесия

Йордан Цонев: До края на годината може да влезем в рецесия
Според Йордан Цонев потреблението не само не се увеличава, но и се свива. Снимка: razuznavane.com
A A+ A++ A

„Вероятността до края на годината да се влезе в рецесия е обективна. Потреблението не само не се увеличава, но и се свива“, каза председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев при обсъждането на второ четене на актуализацията на Бюджет 2013, предаде агенция „Фокус“.

Цонев обясни, че има три основни причини за исканата актуализация на бюджета - очакваното и заложено в бюджета изпълнение на приходите за полугодието; искането на правителството да поддържа по-висок фискален резерв; наличието на недофинансирани системи.

Министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че има неизпълнение на приходите в бюджета. При заложено 11% изпълнение на приходи от ДДС към средата на годината изпълнението е 6.4%. 2.1% е неизпълнението при данъчните приходи. Тенденцията се задълбочава и поради негативното развитие на икономиката, каза още Чобанов.

„Не само че няма да спестим от вноската за ЕС, а дори ще е необходимо да довнасяме“, подчерта Чобанов. Недостигът в МВР е за над 90 млн. лв.

Данните за изпълнението на бюджета към средата на годината потвърждават неизпълнението на приходите, сочат анализи на финансовото ведомство.

#Йордан Цонев #Петър Чобанов #ЕС #МВР #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници