Турският президент прие закон, даващ правна аргументация за военни преврати

Турският президент прие закон, даващ правна аргументация за военни преврати
Въвеждат се и текстове, даващи възможност на валиите да поискат военна помощ от видовете въоръжени сили в случаи на масови протести и безредици на територията на повече от два вилаета. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Турция Абдуллах Гюл подписа указа за обнародване на приетия от Меджлиса закон за корекции на член 35 от Устава за вътрешната служба в турската армия, даващ правна аргументация за извършване на военни преврати в страната, съобщава турската NTV.

Основната промяна е ангажирането на армията единствено срещу „евентуални външни заплахи“, а не както е фиксирано досега – „за опазване и защита на Родината и на Република Турция”.

Въвеждат се и текстове, даващи възможност на валиите да поискат военна помощ от видовете въоръжени сили в случаи на масови протести и безредици на територията на повече от два вилаета.

Дават се и нови права на професионалните редници и ефрейтори. След седем години на договорна военна служба те ще имат право да напускат турската армия и да бъдат приемани с предимство на вакантни длъжности в обществени органи и институции, посочва NTV.

#преврат #закон #военни #Абдуллах Гюл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници