Финансовият министър: Няма опасност да влезем в гръцки сценарий

Финансовият министър: Няма опасност да влезем в гръцки сценарий
A A+ A++ A

Няма никаква опасност да влезем в гръцки, испански или португалски сценарий и поради ниското ниво на дефицит, и поради ниското ниво на държавен дълг, който спокойно може да бъде и ще бъде обслужван. Това каза пред журналисти в парламента финансовият министър Петър Чобанов след окончателното гласуване на актуализацията на Бюджет 2013, предаде агенция „Фокус“.

„Данните за май месец показваха, че имаме сериозни проблеми по отношение на приходите. Тогава нашите анализи не бяха споделени и бяхме атакувани. Данните за юни потвърдиха нашите опасения и едва ли някой се съмнява, че е необходима актуализация на приходите. Ще положим необходимите усилия да изпълним това, което сме заложили, за да не се налага втора актуализация“, заяви Чобанов. 

„Общият лимит за дълга в размер на 14.6 млрд. лв. не се променя. Необходимостта да предвидим допълнителна възможност за дълг от 1 млрд. лв. произхожда от факта, че след средата на август от фискалния резерв ще бъдат платени 800 млн. лв. по февруарската емисия. Тези средства са постъпили, но фактът е, че фискалният резерв в края на август ще намалее. Допълнително той би намалял и при плащанията по дълга, които имаме по-нататък през годината. Допълнително би намалял и в началото на следващата година поради плащания по дълга. За да постигнем едно нормално ниво на фискалния резерв, е необходимо този резерв да бъде попълван с необходимия ресурс, т.е. този 1 млрд. лв. няма да бъде похарчен директно, няма да бъде откраднат. Той е необходим, за да провеждаме политиката – фискалният резерв да е в необходимото състояние“, обясни финансовият министър.

„Обсъждаме възможностите за излизане на международните пазари, обсъждаме и ситуацията на вътрешния дългов пазар и се стараем да оптимизираме необходимия ресурс и неговото получаване. Ветото би отложило тези възможности и би затруднило нормалния процес“, каза той.

#Петър Чобанов #гръцки сценарий #бюджет #дълг #приходи #президент #вето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници