Берлускони избегна затвора, но остава в политиката

Берлускони избегна затвора, но остава в политиката
Берлускони заяви, че остава в политиката, въпреки присъдата. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Касационният съд потвърди присъдата от четири години затвор за бившия италиански премиер Силвио Берлускони, трансформирана в една година заради амнистия. Той ще бъде поставен под домашен арест или под опека на социалните служби за една година.

Това съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Същевременно съдът постанови преразглеждане на забраната Берлускони да не заема ръководна публична длъжност, наложена му също заради укриване на данъци. Първоинстанционният съд бе постановил 5-годишна забрана, но сега Касационния съд постанови преразглеждане на присъдата по посока към намаляване на срока – до три години.

„Това осъждане е лишено от всякакво основание и ще ме лиши от свободата ми и от политическите ми права“, заяви Берлускони във видеообръщение и каза, че е жертва на „безпрецедентен съдебен тормоз“.

„Трябва да продължим да се борим, да се занимаваме с политика, за да извършим всички необходими реформи, на първо място тази на съдебната система“, добави той.

Берлускони бе признат за виновен заради създаването на „сенчести фондове“ при закупуването на правата по излъчването на американски филми по каналите на компанията му „Медиасет“, а също заради укриване на данъци.

Това е първата присъда за 76-годишния политик, който от 20 години е подлаган на съдебни и следствени атаки. Досега нито един от многобройните процеси срещу него не е завършвал с окончателна присъда.

#Силвио Берлускони #Медиасет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници