Мая Манолова: Протестите не предлагат алтернатива

Мая Манолова: Протестите не предлагат алтернатива
A A+ A++ A

Протестите не предлагат алтернатива, не казват какво ще дойде след това. Това заяви в ефира на TV 7 народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Народното събрание Мая Манолова. По думите й не се е появил субект, който да генерира повече доверие от досегашните партии, които са обект на нападки от страна на протестиращите.

„Освен алтернатива протестът не предлага и позитивни послания. Хората няма как да се доверят само на отрицанието“, каза още Манолова. Според нея, ако протестиращите пред парламента не се вълнуват от повишаването на доходите и минималната работна заплата, ще расте ли пенсията, ще има ли мерки срещу младежката безработица, повечето от българските граждани се интересуват от това. „Те искат да живеят по-добре. За съжаление, нещата през последните три години и половина управление на ГЕРБ стигнаха дотам хората да мислят първо за материалното, защото наистина са докарани до ръба. Нормално е, когато не предлагаш решение за проблемите, с които се сблъскват семействата им всеки ден, да не те подкрепят“, заяви Манолова.

На въпрос дали и кога ще има предсрочни избори, тя отговори, че правителството няма да падне скоро, защото хората не желаят това. Тя допълни, че зависи от това как правителството ще си свърши работата и дали ще продължи да изпълнява предизборните обещания на партиите, които го подкрепят. „Днес предстои г-н Орешарски да представи програмата на правителството в НС. Това е първото правителство, което изпълнява стриктно обещаното и се приемат закони и решения в интерес на българските граждани“, заяви зам. - председателят на НС.Тя обясни, че за два месеца това правителство е успяло да свърши неща, които ГЕРБ не са успели за две години и половина и които са насочени към решаване на проблемите на българските граждани, към пенсионерите, социалните условия, към младите семейства, към младежката безработица. „Сега предстоят и по-големи промени, които засягат монополите, за да защитят потребителите“, обяви Манолова.

Народният представител коментира и промените в изборното законодателство. Според нея въпреки разпространеното мнение, че Изборният кодекс е универсалното лекарство, не трябва да се очаква промените в него да променят положението на партиите или да променят генерално резултатите от един вот. „Тези промени безспорно са важни. При по-добри правила повече хора ще вземат участие в изборите и ще се намалят манипулациите, фалшификациите и кражбата на вот“, обясни Манолова.

На въпрос кога ще бъдат готови промените, тя отговори, че няма как да се напише Изборен кодекс за няколко седмици и това тя е заявила в самото начало. По думите й се провежда едно безпрецедентно обсъждане и няма как да се работи по-бързо, като същевременно се чува гласът на гражданите и те са на всяко заседание на изборната комисия.

Помолена да коментира отказа на таксиметров шофьор да я вози миналата седмица, Манолова отговори, че случката е преекспонирана. Тя разказа, че излизайки от парламента, се е срещнала с група протестиращи, около 10 души, с които е започнала разговор. По думите й в този момент са дошли две девойки, идентифицирани по-късно като пиари от рекламна агенция, обслужвала служебното правителство и работила за кампанията на президента Плевнелиев.

„Те попречиха на този разговор. Явно сценаристите и кукловодите не искат да допуснат да има диалог между протестиращите хора и управляващите“, заяви Манолова. Тя поясни, че след като разговорът й с протестиращите е приключил, тя се е придвижила до едно такси, но след като се е качила, те са започнали да удрят колата и тя е слязла доброволно, за да не счупят автомобила и да няма ескалация на напрежението. Манолова допълни, че в тази ситуация полицията се е държала напълно адекватно, като не е предизвикала допълнително утежняване на ситуацията, и изрази благодарност към тях.

„Първоначалният справедлив гняв се превърна в омраза, а омразата няма как да е справедлива. Протестите имат режисура и имат сценарий и задкулисие. На улицата са излезли хора, които имат потенциал и могат да бъдат полезни и креативни“, заяви Манолова. По думите й обаче, тези хора се оставят да бъдат режисирани, посланията им да бъдат пакетирани и маршрутът им да бъде определен.

(По Стандартнюз)

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници