Турция отхвърля критиките за присъдите по делото „Ергенекон”

Турция отхвърля критиките за присъдите по делото „Ергенекон”
A A+ A++ A

След редовното заседание на Министерския съвет вицепремиерът и говорител на турското правителство Бюлент Арънч окачестви масовите критики към оповестеното вчера съдебно решение по мегаделото „Ергенекон” като „емоционални”, информира телевизионният канал Ен Ти Ви.

„По този въпрос не може да има становище на правителството. Не е и мястото тук да давам моето лично мнение. Както знаете, това е важно дело за много заподозрени и за Турция като цяло. Въпросът не е дали харесваме, или не харесваме съдебното решение. Всички сме длъжни да се съобразяваме и да приемем това решение, независимо от това дали сме съгласни, или не сме съгласни с него”, посочи още турският вицепремиер Бюлент Арънч, цитиран от агенция "Фокус".

По-рано лидерът на основната турска опозиционна Народнорепубликанска партия (НПР) Кемал Кълъчдароглу окачестви съдебното решение по мегаделото „Ергенекон” като „нелегитимно”.
„Взетото и оповестено вчера решение от специалния съд по делото „Ергенекон” е нелегитимно от правна, политическа и морална гледна точка. При демократичните режими гражданите не са съдени от специални съдилища, зависими от политическите авторитети, а от нормални съдебни състави, убедени във върховенството на закона.”, посочи още Кълъчдароглу.

На свой ред лидерът на Партията на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели остро критикува решението и охарактеризира наложената доживотна присъда на бившия началник на Генералния щаб о.з. армейски генерал Илкер Башбуг като едно „абсолютно правно престъпление”.

„Наложените по делото „Ергенекон” наказания разкървавяват националната съвест и не съответстват на справедливостта и на правото. Ако не бъде преодоляна тази несправедливост, политическата структура в страната няма да се освободи от безизходицата, в която е изпаднала”, посочи още лидерът на турските националисти.

#Турция #Ергенекон #присъди #критики

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници