Протестиращите няма да правят партия и няма да водят диалог с властта

Протестиращите няма да правят партия и няма да водят диалог с властта
Представителите отрекоха връзки с която и да е от съществуващите и новосъздадени партии и съобщиха, че не планират съвместни политически проекти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протестиращите няма да правят политическа партия, заявиха говорителите на Протестна мрежа на първата пресконференция на представители на антиправителствените протести в БТА.

Представителите отрекоха връзки с която и да е от съществуващите и новосъздадени партии и съобщиха, че не планират съвместни политически проекти, предаде "Стандарт нюз".

Те обясниха, че смисълът на Протестната мрежа е да се оказва граждански контрол върху всяка власт и всяка партия да си върши работата коректно и прозрачно. Мрежата се създава с цел обмен на мнения и идеи между всички граждани, които имат позиция, и така те по-лесно могат да се обединяват в групи за натиск при нередности в управлението.

Първата пресконференция на Протестна мрежа започна със скандал. Представители на движение "Свобода", станало известно покрай февруарските протести, взеха думата от журналистите и се заеха с лични нападки на висок тон срещу една от организаторите - маркетинговият специалист Жюстин Томс. На поканата да напуснат, хората от "Свобода" се възпротивиха физически в опит да провалят пресконференцията. Журналистите търпеливо изчакаха полицията да ги изведе от залата. Провокаторите бяха изпратени с аплодисменти и викове "Оставка", след което събитието продължи нормално.

Стана ясно, че организацията предстои да издава вестник, който ще се разпространява безплатно в PDF формат. Съдържанието в него ще се генерира от участници в протестите, пишещи в лични блогове и профили.

Мрежата е изградена на хоризонтален принцип от онлайн и "живи" групи за натиск, съобщават организаторите. Тя няма за цел да води диалог с правителството, защото исканията й се свеждат до оставка и провеждане на демократични избори.

Мрежата представи своите първи говорители. Те нямат претенцията да представляват всички протестиращи - всеки участник в протестите има своето място в мрежата, може да изрази своето мнение. Участваха Жюстин Томс, Иван Димитров, Лъчезар Косев, Асен Генов, Ясен Атанасов, Ивайло Захариев и Теодор Михайлов.

#Протестна мрежа #протестиращи #Жюстин Томс #Иван Димитров #Асен Генов #Ивайло Захариев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници