ГЕРБ скрили намаляването на парите за България по оперативни програми

ГЕРБ скрили намаляването на парите за България по оперативни програми
ГЕРБ скрили намаляването на парите за България по оперативни програми. Снимка: www.kvorum-silistra.info
A A+ A++ A

Правителството на ГЕРБ не е признало намаляването на средствата за България по оперативните програми за следващия програмен период 2014-2020 г., установи проверка на БГНЕС.

Още от времето, когато Бойко Борисов беше премиер се знаеше, че през периода 2014-2020 година ще действат ОП "Добро управление", ОП "Транспорт", ОП "Региони в растеж", ОП "Развитие на човешките ресурси", ОП "Иновации и конкурентоспособност", ОП "Околна среда", ОП "Наука и образование за интелигентен растеж".

Самият Борисов обаче е знаел, че България ще може да изразходва много по-малко пари за мерки и дейности по тези програми.

През следващия програмен период страната ни ще получи от ЕС по линия на седемте оперативните програми 6, 215 милиарда евро. Общият бюджет на сега действащите оперативни програми е близо 6, 674 милиарда евро. Това на практика означава, че България вероятно ще разполага с над 450 милиона евро по-малко, пише БГНЕС.

Най-ощетени са оперативните програми, от които идват парите за пътища и друга важна инфраструктура: ОП "Транспорт" , за която за периода 2007 – 2013 г. финансирането от ЕС е над 1,6 милиарда евро, ОП "Околна среда" за която за периода 2007 – 2013 г. ЕС дава общо малко под 1,5 милиарда евро и ОП "Регионално развитие", финансирането от ЕС, за която е в момента е общо над 1,3 млрд. евро.

За следващия програмен период България ще получи по европейско финансиране малко над 15 млрд.евро. Освен по оперативните програми, финансирането от ЕС ще се осъществи и по Програмата за развитие на селските райони, чрез преките плащания към земеделски производители, Програмата за морско дело и рибарство, Програмите по Европейско териториално сътрудничество и други.

#ГЕРБ #България #ЕС #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите