Орешарски: Ще се постараем да дадем по-големи финансови възможности на общините

Орешарски: Ще се постараем да дадем по-големи финансови възможности на общините
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Ще се постараем в рамките на възможностите и в рамките на цялостната концепция за по-нататъшна фискална децентрализация да дадем малко по-големи финансови възможности на общините, но това е проблем, който септември-октомври да дискутираме.", каза в Благоевград министър-председателят Пламен Орешарски след среща с кметове от област Благоевград, предаде „Фокус"-Пирин.

Срещата на Пламен Орешарски, министъра на околната среда и водите Искра Михайлова и министъра на отбраната Ангел Найденов с кметовете продължи повече от два часа.

Присъстваха общо 14 кмета, които представиха своите проблеми и потърсиха начин за тяхното разрешаване. Срещата беше закрита за медиите. След нея Пламен Орешарски каза, че до бюджетната процедура ще направят още една-две срещи в страната. По думите му тези срещи са от голямо значение, за да може да разбере проблемите на местната власт, не само от сдружението на общините, с което има отлични контакти, а да може да има непосредствени впечатления от проблемите на по-малките населени места. По думите на Орешарски на срещата са били обсъдени доста голям кръг от проблеми, които са всеобщи по характер и засягат всички общини в страната. Кметовете са представили и специфични проблеми, които са важни за тяхната община. Орешарски предположи, че и при останалите срещи с кметовете в страната проблемите ще бъдат едни и същи.

"Размерът на ДДС се дискутира периодично от 1994 г. насам и досега не е променена нито една ставка, поне докато аз съм премиер, ставка на ДДС няма да се промени.", каза още Орешарски.

Орешарски каза, че на срещата в Благоевград са присъствали министърът на околната среда и водите Искра Михайлова и министърът на отбраната Ангел Найденов, тъй като най-голям интерес е проявен към тях. Премиерът основно спомена водните инвестиции от една страна и имотите на армията с отпаднала необходимост.

На въпрос какъв е размерът на задълженията от страна на държавата към общините, премиерът заяви, че те са в рамките на нормалното, като основно са в някои делегирани дейности в частност във временната заетост, но това са оперативни въпроси, които ще се решават в движение.

Междувременно около 30 протестиращи са се събрали пред Областна администрация и бурно скандират „Оставка на Пламен Орешарски". Силно полицейско присъствие не позволи на протестиращите да отидат пред задния вход, откъдето излезе Орешарски.

#Пламен Орешарски #кметове #Благоевград #среща

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници