САЩ са отпуснали 15 млн. долара на опозицията в Сирия

САЩ са отпуснали 15 млн. долара на опозицията в Сирия
Ръководителят на Националната коалиция уточни, че на първия етап числеността на опозиционната армия ще е около шест хиляди души. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ са отпуснали 15 милиона долара на международен фонд в помощ на сирийската опозиция, учреден заедно с няколко страни, сред които са Германия и ОАЕ, предаде ИТАР-ТАСС.

Средствата са преведени, за да помогнат на опозицията при управлението на завзетите от армията на президента Башар Асад територии , възстановяването на разрушени инфраструктирни обекти, доставка на вода, хранителни продукти и предмети от първа необходимост.

Според плановете на администрацията на президента Барак Обама и подкрепящите го страни целият фонд ще надхвърли 130 милиона долара, като парите ще бъдат харчени само за граждански проекти и хуманитарни цели.

Международният фонд за подпомагане на населението на Сирия действа от края на миналата година под егидата на ООН.

В началото на месеца сирийската опозиция обяви, че ще започне формирането на „национална армия”, в която ще бъдат приемани доброволци. Това заяви ръководителят на Националната коалиция на опозицията и революционните сили Ахмед ал Джарба.

„Националната коалиция заедно с генералния щаб на „Свободната сирийска армия” разработва стратегия за формиране на национална армия, приемът на доброволци в която ще се извършва в южната и северната част на страната, където ще бъдат създадени нейни ядра”, посочи ал Джарба.

Ръководителят на Националната коалиция уточни, че на първия етап числеността на опозиционната армия ще е около шест хиляди души.

#САЩ #Сирия #Барак Обама #опозиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници