Германия отбелязва годишнина от издигането на Берлинската стена

Германия отбелязва годишнина от издигането на Берлинската стена
Снимка: jenskologia.com
A A+ A++ A

Германската столица отбелязва 52-ата годишнина от началото на строителството на Берлинската стена, която близо три десетилетия разделяше ГДР от Западен Берлин и стана един от най-известните символи на Студената война. Стената "пада" на 9 ноември 1989 г.

По традиция на мемориала Берлинската стена на Бернауер щрасе ще бъдат поднесени венци. В мероприятията за отбелязване на годишнината ще участва кметът на Берлин Клаус Воверайт, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

 

Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне с ученици от берлинско училище и ще изнесе урок по история на тема Берлинската стена, разделянето на следвоенна Германия и обединението на ФРГ и ГДР.

Ако от "източната" страна на Берлинската стена до самия край тя остава уродлив символ на отчуждението, то на Запад стената се превръща в място за творчество на много художници, както професионалисти, така и аматьори. През 1989 г. Берлинската стена се превръща в километрова "изложба" на графити, като много от тях са с висока художествена стойност.

След разрушаването на Стената фрагменти от нея бързо се превръщат в обект на търговия. Много от фрагментите от Берлинската стена са купени в САЩ, например в корпорацията "Майкрософт", в щабквартирата на ЦРУ и други.

На 16 май 2006 г. на София бе дарен сегмент от Берлинската стена, който е изложен до Мемориала на жертвите на тоталитаризма.

#Германия #Берлин #Берлинска стена #стена #Студената война #Ангела Меркел #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници