КЗП: ДКЕВР не може да решава да изпълнява съдебно решение, когато му дойде на ум

КЗП: ДКЕВР не може да решава да изпълнява съдебно решение, когато му дойде на ум
„Не е логично, не е редно в ситуация, в която се намира обществото, държавата да делегира права на регулаторния орган да изготвя свои подзаконови нормативни актове. Това съдържа в себе потенциал на конфликт на интереси”, каза Златев. Снимка: КЗП
A A+ A++ A

„Необходима е промяна в закона. Не считаме, че регулаторен орган в лицето на ДКЕВР може да коригира или да реши да изпълни едно съдебно решение, когато му дойде на ум“, заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев на работна среща в Народното събрание за обсъждане на законодателни промени за защита на потребителите от злоупотребите на естествените монополи, предава „Фокус”.

„През 2011 и 2012 г. извършихме мащабни проверки по общите условия на договорите на ЕРП-ата, банкови и небанкови институции, застрахователни дружества, мобилни оператори, топлофикации, ВиК“, отбеляза Златев.

„Навсякъде открихме поредица на неравноправни клаузи. Още през 2011 г. водихме две дела срещу две от електроразпределителните дружества. И към момента имаме заведени искове. Парадоксът е, че тези дружества не са изпълнили нашите задължителни предписания да елиминират клаузата. Тези клаузи съществуват, защото не са одобрени от ДКЕВР. Кога ще ги одобри ДКЕВР не знаем. Всяко съдебно решение е задължително. Две години след влязло в сила решение, ние не можем да приведем в действие съдебното решение. Необходима е законодателна промяна”, посочи председателят на КЗП.

„Не е логично, не е редно в ситуация, в която се намира обществото, държавата да делегира права на регулаторния орган да изготвя свои подзаконови нормативни актове. Това съдържа в себе потенциал на конфликт на интереси”, каза Златев.

Друг проблем според него е процедурата по разглеждане на потребителските жалби в ДКЕВР.

Комисията разглежда даден казус едва след като получи писмено становище от съответното ЕРП, но в много случаи не идва такова становище, или идва твърде късно, обясни Златев.

„Трябва да се предвиди възможност за решаване на спорове извън съда. Така ще се преодолее липса на отговор по жалби и ще можем да се отърсим от редица разноски и дела в съда”, добави Веселин Златев.

#КЗП #Веселин Златев #монополи #потребители #ДКЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници