Манолова: КЗП обслужва мобилните оператори

Манолова: КЗП обслужва мобилните оператори

БНТ

A A+ A++ A

Общественият съвет много често вършеше работата на ЦИК. Такава оценка постави пред БНР Мая Манолова, лидер на "Изправи се, България", по повод десетата годишната на Съвета, отбелязана с провеждането на конференцията "10 години Обществен съвет към ЦИК - анализ на изборния процес и препоръки преди изборите за Европейски парламент".

"ЦИК винаги са се криели от публичност и от това да обяснят едно или друго свое решение, включително и защо на последните избори недействителните бюлетини бяха половин милион. Моят голям страх в навечерието на предстоящите европейски избори е, че депутатите отново ще се опитат в последния момент да прекрояват изборните правила".

От "Изправи се, България" предлагат да бъде забранено огласяването на екзитпола в изборния ден и огласяването на проучвания в рамките на предизборната кампания.

"Социолозите се превръщат в рекламни лица на партиите, които са на власт. Големите партии използват социологията като средство за манипулация на избирателите. Не очаквам изобщо да има дискусия по темата".

От "Изправи се, България" внесоха колективни искове срещу телекомите в Софийски градски съд. Обжалват се неравноправните клаузи в договорите с потребителите.

"Имаше взрив на недоволство, че за трета поредна година телекомите ще повишат цените едностранно, без възможност на гражданина да се откаже. Установихме и други неравноправни клаузи, записани в общите условия, някъде с дребен шрифт. Затова подадохме тези искове и реакцията не закъсня. Вчера постигнахме първата мъничка победа. Единият от мобилните операторите обяви, че ще промени договорите с потребителите и ще даде възможност на физически лица при едностранна индексация да се откажат от отношенията си с този оператор, без да плащат неустойка.

Също така казаха, че само при висока инфлация ще се предприема едностранно увеличение на цената. Залагат и възможност за намаление, в случай че инфлацията се понижи. Ние сме в условията на олигопол. И трите мобилни оператора повишават цените с един и същи процент - 9,5%".

Тя призова депутатите да напишат коректен текст на въпросното предложение за промяна в договорите с мобилните оператори.

"Договорите са срочни – за две години. Би следвало мобилният оператор да е предвидил каква ще бъде цената на мобилната услуга в рамките на тези две години. ПП-ДБ да спрат с популизма и и да напишат предложения, които ще свършат работа на гражданите за забрана едностранно да се повишава цената в рамките на сключения договор".

Мая Манолова отправи и друг призив към народните представители - да осъществят контрол върху Комисията за защита на потребителите.

"Тази комисия обслужва мобилните оператори".

Манолова анализира предложения меморандум за управление след ротацията.

"Това са ритуални танци и постановки, за да може всеки да убеди своите избиратели, че е силен и командва нещата в сглобката.

Сега има оферта от ПП-ДБ да се подели властта. След това се включи и опцията "Обади се на приятел“, т.е. и ДПС да се включи в тази подялба. Моята надежда е, че когато остане опцията "Помощ от публиката", хората ще излязат и ще ги пометат".

#КЗП #Мая Маналова #мобилни оператори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници