Бизнесът за бюджета: Яснота за неотложните разходи и дебат за реформи

Бизнесът за бюджета: Яснота за неотложните разходи и дебат за реформи
A A+ A++ A

Бизнесът иска по-ясно разписване в бюджета на средствата за неотложни и непредвидени разходи и дебат за реформите по отделните сектори. Това стана ясно на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) днес. По предложение на водещия заседанието - вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова и със съгласието на участниците, дебатите бяха открити за журналисти, предаде агенция Фокус.

„Има нови данни за забавяне на икономиката през второто тримесечие. Има отрицателен тренд. И така планираните, актуализирани приходи е трудно да бъдат изпълнени”, заяви Васил Велев от Асоциацията ивзуднлиабвия капитал в България. „Има повишена обществена чувствителност на тема прозрачност. Не е ли по-добре неотложните и непредвидени разходи да бъдат в голямата си част разписани по-ясно. 85,6 млн. лв. за компенсиране на зелената енергия. Те биха могли да бъдат отделени в отделно перо”, заяви той.

„Преди повече от три години тристранният съвет предложи, а правителството прие 60 антикризисни мерки, една от тях беше държавата да поддържа регистър на задълженията си към бизнеса – по ДДС и по неизплатени обществени поръчки”, припомни Велев. 

От КРИБ също подчертаха, че е необходима по-голяма яснота за това на кой бизнес и как ще се разплаща държавата. Според организацията е важна информираността и прозрачността. Необходимо е да има официална статистика за дължимото ДДС, смятат от КРИБ. 

Подкрепяме необходимостта от актуализация на бюджета, заяви Димитър Бранков, зам.-председател на БСК. Бранков отбеляза, че са съгласни дори да има по-голям дефицит, но само срещу ясно разписани реформи по отделните сектори. „Дефицит – да, но срещу реформи. Нужен е дебат за реформите”, заяви той. Актуализацията ще осигури допълнително фискално пространство за покриване на разходи в пенсионната система, смята Бранков. 

От БТПП заявиха, че подкрепят оптимизирането на разходите на ведомствата, запазване на фискалната стабилност. „Има вече статистически данни за по-бавните темпове за изпълнение на приходната част. Голяма част от мерките на новото правителство подкрепяме – разплащане на просрочените задължения с бизнеса. Не подкрепяме идеята за увеличаване на минималната работна заплата”, заявиха от палатата. Те призоваха да се даде възможност на правителството да реализира своята управленска програма.

#бизнес #реформи #бюджет #актуализация #НСТС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници