Георги Петърнейчев: Турските превозвачи са зависими от нас, трябват светкавични мерки

Георги Петърнейчев: Турските превозвачи са зависими от нас, трябват светкавични мерки
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Турция прави поредния опит да въведе нестандартни решения в полза на своите превозвачи и да лиши другите превозвачи от достъп. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Георги Петърнейчев, член на УС на АЕБТРИ и бивш зам.-министър на транспорта.

„Турция налага такива санкции не само на българските превозвачи, а и на всички превозвачи, които ще влизат. Основно това ще засегне българския превозвач, защото ние работим доста силно на този пазар. До Истанбул българският превозвач трябва да плати около 240 – 260 евро повече, с въвеждането на новите такси. Ако отиде до Бурса, трябва да плати 500 евро, до Анкара – 750 евро. Това е непосилно, невъзможно е да стане. Това няма да удари само превозвачите, но и българската икономика, която изнася стоки и те се оскъпяват. По веригата всички ще бъдат потърпевши”, обясни Петърнейчев. 

По думите му, българското правителство трябва да реагира светкавично, защото няма никакво време. 

„Аз имам такъв опит като зам.-министър на транспорта през 2006 година. Тогава ни приложиха същите методи, но в по-малки изражения, а не както сега – непоносимо. Ние реагирахме, и реципрочно наложихме същите мерки на техните превозвачи, които влизат в България. Тогава беше 80 евро на посока или 160 евро да пресекат страната. Още първата седмица след това пристигнаха турски представители и искаха да разговаряме как можем да постигнем споразумение, за да може и двете страни да са добре. И тогава бяха въвели едностранно решение. И сега в Министерството на транспорта няма уведомление, че ще бъдат въведени такива мерки. Според мен - трябва да се действа бързо и същите мерки да се предприемат светкавично относно техните превозвачи. Това може да стане с решение на Министерски съвет и още от 1 септември могат да се въведат ответни мерки, за да дойдат да преговарят наистина”, посочи Петърнейчев.

„Правителството и министърът на транспорта трябва светкавично да действат и да намерят решение на този въпрос. Все пак, годишно през България има около 4000 преминавания на техните автомобили, а нашите са 10 или 20 пъти по-малко. Смятам, че те могат да бъдат зависими от България, а не - ние от тях, ако се вземат адекватни мерки – такива, каквито те налагат на България. Нашата страна трябва много бързо да действа. Не остава никакво време да се постигнат някакви разумни решения на този въпрос”, каза още Георги Петърнейчев.

#Турция #превозвачи #такси #мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници