Задържани египетски ислямисти са задушени от сълзотворен газ

Задържани египетски ислямисти са задушени от сълзотворен газ
Кървавите сблъсъци в Египет продължават. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

36-те задържани египетски ислямисти, които загинаха в неделя по време на опит да избягат, докато бяха прехвърляни в затвор близо до Кайро, са починали от задушаване от полицейски сълзотворен газ, съобщи египетското министерство на вътрешните работи в изявление, цитирано от АФП и БГНЕС.

В предишни информации се казваше, че ислямистите са убити в неделя при опит да избягат по време на прехвърлянето от Кайро към затвор в предградията, а полицейският конвой е бил нападнат от въоръжени мъже.

Конвоят е бил от "голяма група" ислямисти, задържани в полицейски участък в столицата, към затвор северно от Кайро. Въоръжени лица са причакали конвоя в засада при приближаването му към затвора. После нападателите били убити.

В изявление на "Алианс срещу преврата", коалиция в подкрепа на сваления ислямистки президент Мурси, се казва, че 38 ислямисти са убити при конвоиране. Повече от 750 души водещи активни действия в подкрепа на Мурси загинаха в петте дни сблъсъци със силите за сигурност.

Междувременно египетските власти забраниха формирането на "граждански въоръжени сили за контрол и борба с войнстващите ислямисти", които започнаха да използват полицейски методи по улиците на египетски населени места. Европейският съюз предупреди от своя страна, че може да преразгледа отношенията си с Египет, ако насилието продължи.

Общността възнамерява да наложи ембарго върху доставките на оръжия, полицейски средства и техника с двойно предназначение за Египет, заяви високопоставен дипломатически източник в Брюксел, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Канадското правителство пък заяви, че двама канадци са били арестувани от египетската полиция в обхванатия от размирици Кайро. Приятел на арестуваните уточни, че те били задържани в петък вечерта. Двамата пътували за ивицата Газа.

#Египет #Кайро #Брюксел #Мурси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници