Бургас пуска колела под наем

Бургас пуска колела под наем
За изминалите две години в Бургас бяха изградени 8 км нови велоалеи, а до 2013 г. по проекта „Интегриран градски транспорт“ те ще се увеличат с още 20 км. dnikolov.eu
A A+ A++ A

Общинска рент-а-байк система ще позволи на жителите и гостите на Бургас да се придвижват в града с велосипед, дори да не притежават такъв.

Услугата „Велосипед под наем“ ще бъде разработена по европейски модел и ще стане факт в града в резултат на одобрен  проект „Велосипедният град - модел на модерна градска мобилност“, финансиран по Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд, съобщиха от Община Бургас.

Общата стойност на проекта е 190 920 лв., а продължителността на изпълнението му – 18 месеца. Изпълнението на проекта се очаква да стартира през месец февруари 2012 година.

Проектът ще се реализира от Сдружение на общините от Югоизточния регион в партньорство с Община Бургас и Асоциацията на българските черноморски общини.

Бургаската рент-а-байк система ще стартира със 120 велосипеда за отдаване под наем, всеки един снабден с GPS устройство за проследяване в реално време. Ще бъдат обособени 3 вело/инфо пункта, 135 бр. велостоянки със заключващ механизъм.

В рамките на проекта ще бъде разработена и електронна система за таксуване и разплащане. Преди фактическото въвеждане на системата, с оглед максимално доброто й  проектиране, ще бъдат предварително проучени добри европейски практики в тази сфера.

Ще бъде направен и анализ на достъпността и съществуващото състояние на градската инфраструктура за велосипедисти в Бургас, в това число: трафик, безопасност, качество на велоалейната мрежа.

На базата на проведените проучвания и анализ ще бъдат определени техническите параметри на системата, подходящите места за изграждане на велостоянки и пунктове, ще бъде изготвена схема на веломаршрути, интегрирана в общата транспортна схема на общината.

В рамките на проекта ще бъде проведена и информационна кампания, насочена към повишаване на информираността на хората относно ползите и предимствата от използване на велосипеда като средство за придвижване в градска среда и популяризиране на самата рент-а-байк система. Ще бъдат проведени и обучения за безопасно каране.

През последните няколко години Община Бургас предприе сериозни действия по посока на популяризиране на велосипедния транспорт сред бургазлии като екологичен, икономичен и здравословен начин за придвижване в града, се казва в съобщението на общината.

За изминалите две години в Бургас бяха изградени 8 км нови велоалеи, а до 2013 г. по проекта „Интегриран градски транспорт“ те ще се увеличат с още 20 км.

Според местната администрация с изграждането на подходяща инфраструктура и предлагането на новата рент-а-байк услуга Бургас ще се доближи до съвременни европейски градове като Амстердам, Барселона, Брюксел.

#Брюксел #Барселона #Амстердам #велосипед #велоалеи #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници