„Лукойл“ купува вятърни паркове в България

„Лукойл“ купува вятърни паркове в България
Снимка: "24 часа"
A A+ A++ A

Съвместното предприятие на „Лукойл" и италианската компания „Erg SpA" - „Lukerg Renew", което инвестира във възобновяеми енергийни източници на Балканите, получи разрешение за покупката на четири вятърни парка в България, съобщава руският вестник „Комерсант", цитиран от "24 часа".

Lukerg купи четири компании - Globo Energy, Mark 1, Mark 2 и 4 UP Bulgaria, регулиращи вятърни паркове в района на Храброво.

След извършения анализ регулаторното ведомство стигна до извода, че пазарният дял на „Lukerg Renew" е недостатъчен, за да злоупотребява с доминиращо положение, и разреши на компанията да продължи да извършва покупки на българския пазар.

Съвместното предприятие на „Лукойл" и „Erg SpA" вече разполага в страната с 40 мегавата вятърни мощности и завършва сделката за още 14 мегавата.

Мощностите са в Добричка и Варненска област. Привлекателността на местния пазар обаче е под въпрос, тъй като от 2012 г. насам правителството на България активно съкращава изгодите от възобновяемата енергетика.

Въпросът е в това, че високите „зелени" тарифи вдигат цената на електроенергията, а заради нея вече падна едно българско правителство.

#„Лукойл" #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите